Снимка: БГНЕС
По какъв начин софтуерните решения могат да са полезни на лекарите в борбата с COVID-19?
 
Система като Open Pandemic, система управление и анализ на пандемии, полезна ли е на лекарите? Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната функционална диагностика, обясни пред БНР:
 
"Open Pandemic е една система, която управлява ресурсите при различни ситуации. Когато има една такава система, различните ресурси в нашата държава могат да бъдат интегрирани в обща система – да може да се мониторира какво се случва, да може всеки един сигнал, който се получава от реалния живот да бъде регистриран и да може да служи за управление на този процес.
 
Едно от важните неща на процеса на управление е да работим с данни. Тези данни, когато се интегрират в една обща система, каквато е Open Pandemic, позволяват по-добър контрол." 
Още по темата
 
Облекчава ли работата на лекаря подобна система?
 
"Със сигурност облекчава в най-голяма степен възможността за контрол. Отделните хора, които извършват дейността, може и да не бъдат облекчени непосредствено, но те ще бъдат облекчени в крайна сметка, защото необходимите им ресурси ще достагат до тях по-бързо и по-качествено."
 
Кои проблеми не решава подобна система?
 
"Не решава проблемите, когато пациентът е пред нас и ние трябва допълнително да въвеждаме данни в една система, за да се получат възможните сигнали за управление. Т.е. системата реално задава повече работа на тези, които извършват дейността при пациента, но това е оптимизирано в значителна степен. Единствено трябва да се помисли за това как да се облекчи процесът на въвеждане на информацията в системата – а има такива начини – с оптимизиране на т.нар. "User Interface" (начинът, по който взаимодействаме със системата). 
 
Принципът е, че когато имаме такава система, системата като цяло бива интергрирана – знаем всяка болница с какъв ресурс разполага. Разбира се, този ресурс трябва да бъде въведен в системата, за да може да се работи с нея. Хубавото на такива системи е, че когато се въведат веднъж на едно място, няма нужда да се превъвеждат."
 
Необходима ли е дигитална медицина и подготвени ли са българските медици?
 
"Аз от 6 години се опитвам да въведа темата "дигитална медицина" в образованието по медицина. Защото, ако ние не започнем да преподаваме това систематично на нашите нови медици, няма как масово да се получи. Вирусът "помогна" много в това отношение да се дигитализираме все пак. Но за да не е случайно и несистематично, това нещо трябва да стане част от програмата на всички медицински вузове у нас."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase