Снимка: БГНЕС
Хора сигнализират за пореден пропуск в здравната система - лаборатории правят платени PCR тестове, които обаче не се отчитат в националната система, съобщи bTV.
 
На 18 ноември Боряна Петрова усеща неразположение и още на следващия ден отива да се тества. Прави си антигенен тест и PCR тест в лаборатория. Резултатите и от двата са положителни. Работодателят й информира Столичната здравна инспекция.
 
Оттам я информират, че имат уведомление от началника й, но няма положителен тест.
 
"Аз обясних къде съм го правила и те казаха: "О, да, знаем за тази лаборатория, но тя не ни изпраща резултатите". При разговора с РЗИ стана ясно, че след като нямат данни, аз не съм официално в болничен", обясни жената.
 
Боряна се тества отново и така влизането в статистиката й струва 240 лева. От лабораторията излязоха с обяснението, че уведомяват пациентите си чрез сайта и чрез бланка, с която пациентите декларират, че са наясно, че на практика тестът, който заплащат, може да послужи само за "лична информация".
 
"Тестове за COVID-19 правим от август, не ги отчитаме никъде, защото нито Министерството на здравеопазването, нито РЗИ ни дадоха достъп", обясни Емил Митев, който е мениджър "Продажби" в лабораторията.
 
Лабораторията не е сред лицензираните такива, чиито резултати се отчитат в системата. От лятото досега в нея са направени окол 4000 PCR теста. От столичната РЗИ обясниха, че резултатите трябва да се потвърждават в Националната референтна лаборатория.
 
"Провеждането на тестове в лаборатории, които не са включени в заповедта на министъра на здравеопазването и нямат достъп до системата води до възможността лица с позитивни резултати да останат невписани в системата, което възпрепятства поставянето им под карантина и спомага за разпространение на ивфекцията", отговориха от РЗИ.
 
"Интересно ми е наистина - колко лаборатории правят тестове и не изпращат данни, и колко хора след това имат проблем", коментира Боряна.
 
От СРЗИ обясниха, че Софийската Районна прокуратура е сезирана, тъй като в тази лаборатория няма назначени лекари.
 
Очаква се отговора на Здравното министерство относно това дали има и други такива лаборатории в страната. От Медицинския надзор поясниха, че при тях не са постъпвали други сигнали от пациенти с платен PCR, който не е бил отчетен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase