Снимка: архив

Обратното броене до Никулден започна, а властелин на трапезата в повечето български домове и тази година ще бъде шаранът. Сьомга филе, ципура, скумрия и лаврак завършват в ТОП 5 на най-продаваните артикули за празника в една от веригите супермаркети, която в седмицата преди 6 декември традиционно утроява оборота си за риба.

Очаква се сега той да бъде дори по-висок заради затегнатите пандемични мерки, които будят въпросителни у хората за хигиената и съхранението на рибата на открити пазари и тържища.

"Опасно е дотолкова, че не се знае произхода на рибата, къде е отглеждана, кой е и доставчика и не на последно място, 100% се нарушава температурният режим на съхранение. Важно е температурния режим да не се прекъсва от приема до продажбата към крайния клиент", сподели за Dnes.bg Евгени Зарков, мърчандайзер за рибите във вeригата.

Когато търсим своя улов за Никулден по пазари и тържища е добре да се научим да разпознаваме рибите, за да не ни продадат по-евтина за по-скъпа.

Един от редовните капани в тази схема е да се сдобиете с толстолоб филе за амур филе – двете риби си приличат, но амур е в пъти по-висок клас. Толстолобът може да попадне в мрежите ви с надценка от поне 10 лв., ако ви е представен като амур на сергията. Аналогичен е случая със сьомговата пъстърва, която обикновено попада в чиниите na по-невнимателните от нас на цената на сьомга филе.

Как да различим прясната риба за празника от престоялата?

"Прясната риба трябва да е с бистри очи, да не е с подут корем. Хрилете трябва да са розови, на нечистените риби люспите да лъщят. При натискане с пръст вдлъбнатината на очната ябълка трябва да изчезва бързо", съветва Зарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase