Снимка: БГНЕС
fallback

Самолечението и свръхлечението на коронавируса са две много опасни неща. Предстои тепърва да видим късните последици на свръхупотребата на антибиотици без лекарско предписание. Това каза пред bTV д-р Антония Първанов, педиатър и експерт в управлението на здравеопазването.

Тя обясни, че общопрактикуващите лекари, а и не само те, практикуват свръхлечение. 
 
"Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха рецепта с два антибиотика и кортикостероид", каза още Първанова.
 
Тя даде и пример с премиера Бойко Борисов. Според нея той е изглеждал така, сякаш при лечението му са използвани много кортикостероиди. 
 
"Той определено имаще подпухнал вид и изглеждаше като човек, на когото кортикостероидите са му предозирани", смята Антония Първанова.
Oще по темата
 
По въпроса с ваксините тя каза, че според нея най-важният въпрос от логистиката е този за тухната ефективност и безопасност.
 
"Има много въпроси, на които не сме получили отговор. Не сме видели досиетата на тези ваксини и нямаме информация какви са страничните ефекти", каза Първанова. 
 
"Изключително много ме притеснява желанието и заявката на производителя да бъде освободен от отговорност от Европейската комисия", допълни тя. 
 
Относно приетия от правителството Национален план за готовност при пандемия Първанова коментира, че това е "чиновническо упражнение с политически оттенък". 
 
"От 2006 г. имаме такъв план за борба с грипни пандемии. Той предполага да може да бъде актуализиран, но в него се съдържат основните стъпки, по които трябва да се върви при една пандемия", обясни Първанова.
 
Тя сподели, че два пъти е изкарала коронавирусната инфекция. 
 
"Първият път беше много по-тежко, със сериозен задух. Вторият път пък премина със загубата на обонянието и по-кратък беше периодът, през който боледувах", сподели още Първанова. 
 
Първият път тя си е направила тест за антитела, а вторият път заради клиничната картина и симптомите не си е направила тест за COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 3 години

Сменете снимката бе, излагате се, това не е въпросната Първанова!

25

Анонимен

преди 3 години

Гнусна работа.

24

Благой

преди 3 години

Всякакви противни същества излязоха от дупките си и БГ медиите щедро им дадоха поле да се изходят по всякакви въпроси. Колкото по-голямо го из*ереш, толкова по-вероятно е да те дават пак по телевизора. Тази е в челните редици по противност. Толкова от мен!

fallback