Снимка: Кадър БНТ
fallback

Здравната каса отказа лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик. Росица Малинова чака за белодробна трансплантация. Тя сигнализира пред БНТ за отказа от лечение, който е получила от Здравната осигурителна каса и от Министерство на здравеопазването.

Росица споделя, че от 3 години е в листата на чакащи за белодробна трансплантация, но такава в България не се извършва.

"Министерството отказва да сключи договор, докато развие собствена програма, за да може клиниките в чужбина да поемат българските граждани. Сега на мен ми е отказано и алтернативно лечение с лекарство, което може да облекчи и удължи живота ми", сподели Росица.

Младото момиче обясни, че мотивите за отказа на касата са, че тя не поема заплащането на лекарствени продукти за лица над 18-годишна възраст. Така е по регламент.

"Лицата до 18-годишна възраст минават по линия на Фонда за лечение на деца, който премина от миналата година към касата. Така оставени нещата възрастните като мен, на 22 години, се оказват прекалено възрастни да живеят според нашето законодателство. Министерството на здравеопазването е уведомено за този казус и за нормативния пропуск", каза Росица.

По думите й от два месеца пише писма към касата за съдействие, но без резултат.

"Аз съм в безизходица, според закона не трябва да живея. За момента единственият ми шанс е трансплантация в чужбина, но лекарството, което се дава на децата, може да удължи живота ми. То обаче ми е отказано. Аз не бях приета на сериозно", разказа още младото момиче.

"Лекувам се вкъщи, на антибиотична венозна терапия съм, прилагана от моите родители. Никой към момента не проследява моето състояние. Всички пулмологии са превърнати в Ковид отделения,  следя се на база стари епикризи", добави Росица Малинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

Ronin

преди 3 години

Пореден случай , който показва , че здравната каса не работи в интерес на здравето на българина . Нито на национални консултанти , нито на управител на НЗОК , нито на който и да е в тази ГРЕШКА на българското здравеопазване ( ако има такова...)му пука за хората в нужда . НЗОК води политика на геноцид , водена от *** , които са пионки на властта . Това ли ти е оправията Боко ?! От личен опит казвам , търсете помощ навън ако имате възможност , дано Господ е с вас ! И съдете НЗОК !

130

До Нана

преди 3 години

Ти може да не разглеждаш, но си никоя, както и всички останали в този форум. Класи и слоеве съществуват и винаги ще ги има. Свиквайте!

129

Очивидец

преди 3 години

Нека всички се обединим и да помогнем на поредното дете, защото това е нашето дете и трябва да получи всичко необходимо, ако сме любящи родители. Успех в трудната борба миличка! Ние сме с теб!

fallback