Снимка: flickr
fallback

Общ преглед

Електронни направления за PCR изследване за Covid-19 могат да издават личните лекари от днес.

Системата за издаване беше представена от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева в столичната 17-а поликлиника.

Тя съобщи, че от сутринта са издадени над 200 електронни направления за PCR тест, а над 100 общопрактикуващи лекари са се присъединили към системата.

Електронни направления от личните лекари ще могат да бъдат издавани по телефона, след като пациентът се обади и каже, че има минимум два симптома от общо 11.

Джипитата настояват хората да бъдат отговорни и да не съобщават за несъществуващи симптоми, предаде БНР.

Ще бъде генериран 4-цифрен код, който ще бъде продиктуван на пациента по телефона и с него човекът ще може в лаборатория, която работи с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), да направи PCR изследването..

Зам.-министър Жени Начева каза още, че НЗОК заплаща изцяло изследването на пациенти с направления и те няма да доплащат за него.

Остава и издаването на направление за PCR тест и на хартия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 3 години

Осъществено от един кабинет в една поликлиника а останалите кабинети не знам колко хиляди в страната дали могат да издават

4

Boko

преди 3 години

Ако и на това му казват е-направления, здраве му кажи ....! Нещо като нищо - по-скоро "телефонно-направление" - телефон, код, пак телефон, е-мейл и т.н. и т.н., кое му е електронното, май само измисленото име за случая с Ковид-а (защото изследването е безплатно безплатно!).... А ако направлението е за изследване с заплащане, не става и с телефон :-) ! Здраве да е!

3

Анонимен

преди 3 години

bravo Karayancheva, bravo Valeri, bravo Daritkova, bravo Borisov!

fallback