Снимка: Pixabay

Още с първото затваряне през април отравихме апел, че случаите на насилие ще се повишат. И те действително се повишиха. Говорим от 30% до 50% покачване на обажданията на горещите телефонни линии и онлайн, заяви пред bTV Гергана Куцева от Българския фонд за жените.

Оказва се, че едва 30% от жените знаят правата си и че има такива закони. Куцева отбеляза, че една регистрация на насилие е важна и посъветва при подобни случаи да се звъни на 112.

 
"Има и горещи телефонни линии, на които да се обадят, за да получат препоръки според случая. Много често жените остават около 10 години в насилствена връзка, а до тогава вече травмите са много сериозни и причината да си тръгнат обикновено са децата - когато насилието се насочи вече към тях", обясни още специалистът.
Още по темата
 
Куцева е на мнение, че обществото ни е крайно толерантно към насилието. Българският фонд за жените тази година издаде албум "Вечнитие хитове на България". В него единадесет музикални хита звучат така, както ги чуват милиони български жени. 
 
"Всяка година правим кампании срещу насилието, 25 ноември открива началаото на 16 дни кампания срещу насилието над жени. Като се замислихме какво ново искаме да кажем на институциите, установихме, че си пеем все същата изтъркана песен, все една и съща изтъркана плоча и така се роди посланието "Смени плочата". Посланието, което отправяме към обществото е да разпознава насилието, да съобщава, когато е свидетел и да се намесва.
 
Това е и послание към жените, които преживявят насилие - да не си повтарят, че са сами, че са виновни и те са го предизвикали. Едно от основните ни посрания е и към политиците - да престанат с тези изтъркани послания и празните декларации", обясни още Гергана Куцева. 
 
Тя изтъкна, че насилието, упражнявано и над партньор, и над дете, всъщност има много последици. "Призивът ни е да бъдат отделени средства за борба с насилието, защото те всъщност са инвестиция, а не разход", допълни Куцева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase