Снимка: БГНЕС
"От самото начало на започване на епидемията ние насърчавахме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред МС. Голямото недоверие към системата, трупано през годините, доведе до този резултат". 
 
Това каза в ефира на bTV здравният министър проф. Костадин Ангелов. Според него не трябва да се търсят виновни, а решение. А решението е спазването на мерките, дезинфекция, дистанция и най-вече уважаване на лекарите. 
 
"Само вчера са излекувани 2518 души. Историята на всеки един от тях е успех за българската здравна система". Това каза Ангелов относно случаите, при които хората чакат линейки с часове или лежат на стълбите пред кабинетите и се стига до смъртни случаи. 
 
Здравният министър изказа съболзнования на близките на починалите и допълни, че случващото се е недопустимо и не е нормално да се случва. 
Още по темата
 
"Това е проблем на организацията в самото лечебно заведение. Разбрахме кои са виновните и те са наказани", поясни Костадин Ангелов. 
 
Той изтъкна това, че здравната ни система има нужда от сериозна реформа, но за момента няма обществен и политически консунсус за това. 
 
На въпрос дали сме проспали лятото, както мнозина твърдят, Ангелов категорично заяви, че нито един от летните месеци не е проспан. 
 
"Два дни, след като дойдох като министър, пуснах заповед за следващите мерки. Срещах се с щабовете, организацията бе направена така, както имаше възможност в съответната област", припомни още здравният министър. 
 
Според него основният проблем в момента е това, че няма достатъчно медици, а не, че има недостиг на болнични легла. 
 
"Много трудно можем да намерим лекари и сестри. Не е проблемът в липсата на сгради и легла или липса на организация. Да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане? Пациентите от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла", категорично каза Костадин Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase