Снимка: БГНЕС
fallback

Българското общество е подвластно на конспирации, но не е единствено. В редица западни общества проучвания отчитат съществени дялове, споделящи подобни твърдения, които касаят коронавируса. Това каза пред БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд".

По думите му конспиративните теории често са обяснителен модел под лесна форма на сложни процеси и явления, които нямат напълно изяснен вид. Тоест нещо, зад което привидно може да бъде разкрит задкулисен договор. В някои западноевропейски държави, които са водещи икономики, доминира мнението, че щамът е нарочно разработен от Китай, за да се удари западният либерален икономически ред.

Oще по темата

Конспиративната теория на психологическо равнище е своеобразен реванш за големи части от обществата по света – реванш спрямо нещо, което не може лесно да бъде обяснено, че е разкрито, демистифицирано, обясни още Стефанов.

Последното проучване на центъра показа, че 40% от българите смятат коронавируса за биологично оръжие, създадено за намаляване на населението на земята. Малко над една трета (33%) споделят мнението, че Covid-19 не е по-опасен от сезонния грип. 880 хиляди българи са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще бъдат поставени  чипове в хората с цел контрол над тях.

"Разнопосочното публично говорене по темата, недоизяснените епидемиологични детайли, здравни детайли се явяват нещо като кислород за огъня в контекста на конспиративните теории, подхранват ги. Фактът, че все още, почти година след появата на Covid на световната сцена имаме неизяснени неща. Тази дезориентация, в която са изпаднали не само българските власти, а и световната политическа сцена, призвана да се справи с този проблем, подхранва именно такова мислене – че това лутане е част от един заговор, от един хаос, който изкуствено иска да ни въвлече в криза. Там много лесно се завъртат обяснителни модели“, допълни политологът.

Дяловете на привържениците на конспиративни теории у нас са значителни, коментира Анастас Стефанов. Балансът на ограничителните мерките ще е много труден, подчерта още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Има

преди 3 години

Има хора които вярват само на измислени истории, но не и на истината. Това е така, защото самите те много лъжат и няма как да вярват на другите хора. При тези обстоятелства нещата не са толкова зле. В България има повече хора които казват истината в сравнение с тези които лъжат. 51 % са почтенни.

43

Анонимен

преди 3 години

Българите се оказа, че не могат да напишат дори думата "смъртност" правилно. Тъй че какво да очакваме от 80% неграмотно или откровено *** население. Което си мисли, че премиерът е слънце, и че всичко на този свят се оправя с хитруване или в краен случай, с подкуп. За съжаление, не става така. На вирусите и бактериите изобщо не им дреме за вашите убеждения. Или за видеото, което всеки момент ще бъде изтрито. Пазете се, това е.

42

До Анонимен 38

преди 3 години

Ти ако си мислиш, че до 10-15 години няма да чипират целия СВЯТ-ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕШ

fallback