Снимка: БГНЕС
fallback

Спад на престъпленията по време на пандемията се отчита в България. Това става ясно от доклад на Центъра за изследване на демокрацията. Има обаче сериозно разминаване между регистрираните и реалния брой на престъпленията у нас.

Увеличение на престъпността през 2021 г. у нас прогнозират от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Основната причина е липсата на работа според Тихомир Безлов:

„Номер едно като фактор е безработицата и особено безработицата сред мъжете между 15 и 29 г. Това всъщност е най-рисковата демографска група. Това са хората, които извършват примерно 4-5 пъти повече престъпления от останалите демографски групи. Според данните, представени в доклада, България е на 16 място в Европа по броя на убийствата.

На първите две места са Русия и Украйна. Докладът сочи още, че има сериозно разминаване между данните на полицията у нас и реално извършените престъпления. Макар да отчитат спад в три от основните видове престъпления - кражби, грабежи и кражби на автомобили, и при трите има сериозни различия между официалните данни и реалните бройки. Според експертите част от хората у нас не съобщават за това, че са станали жертва на престъпление“.

Националното изследване на престъпността на ЦИД показва, че 2/3 от анкетираните, които са били жертви на престъпления не са заявили това в полицията.

"При грабежите например от 3 се докладва само 1. Изследванията ни показват, че от 10 грабежа в полицията се регистрира 1" каза старши анализаторът от ЦИД Тихомир Безлов по време на онлайн представянето на доклада.

От престъпленията, заявени на 112, най-много са тези за хулиганство - 47%, домашно насилие, което расте - 16% и само 3% за кражби с взлом например.

Според изследването 64% от хората, които се обаждат на тел. 112, търсят Бърза помощ, 24 % - полиция и 6% - пожарна

Има проблем с комуникацията между МВР и гражданите в малките населени места, сочи анализ на Центъра за изследване на демокрацията за битовата престъпност от последните 10 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 3 години

Нормално в русия и украина да има наи много обииства те все пак там живеят още в 15 век.да не говориме за атомната централа когато грамна и е пълно с *** демек овредени мозаци недоразвити.

18

Генерала

преди 3 години

Аз до полицията няма да стигам. Моите проблеми си ги решавам сам със средствата, които АЗ преценя за подходящи.

17

SS

преди 3 години

Има един постулат в който се казва ,че обществото само дава предпоставки за престъпление ,а престъпникът само го извършва.Разбира се във всяко правило има и изключения.Почакайте само да огладнее народа.И да тръгнат колекторите.Защото по голяма част от хората са иконом.поробени.Всеки 4-ти има кредит който трудно обслужва.Затова от извесно време призовавам.Въоръжавайте се.Нищо хубаво не ни чака.

fallback