Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Завръщането на учениците в клас е много рисковано. Това каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Който си учи - ще си учи и онлайн. Това няма да доведе до повишаване на успеваемостта. И както по време на грипна епидемия спирахме учениците, така трябва да го използваме и сега това спиране", обясни проф. Христова пред bTV.

Според нея няколко са причините България да се качи на челните позиции по смъртност от COVID-19 в ЕС.

Тя обясни, че за негативната статистика е повлияла теорията, че няма вирус и маски не са необходими.

Oще по темата

По думите ѝ ще бъде много трудно да се създадат "чисти" от коронавирус болници, защото може заразен пациент да позитивира впоследствие.

"Няма вариант да се предвиди кой с кого е бил контактен. Към момента много от отделенията имат стаи за COVID болни, има и преходни такива, където пациент да изчака, докато е ясно какво е неговото състояние", допълни зам.-директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова заяви, че освен задължителните мерки, хората трябва да са отговорни и ако проявят симптоми - веднага да се самоизолират и да потърсят лекарска помощ.

"Такова е разпространението на COVID-19, че останалите вируси имат много малък дял. Когато не се чувствате добре, шансът да бъде коронавирус е много голям. При такъв шанс вие сте длъжни да мислите и за останалите хора", обясни още тя.

Професор Христова беше категорична, че се влиза в сезона на грипа и той няма да ни подмине.

"Ще върлуват и двете инфекции. Голямата надежда е грипът да има по-малко случаи тази година, защото мерките, които се взимат за коронавируса ще помогнат и за грипа", обясни проф. Христова и не изключи възможността пациент да се зарази едновременно с грип и COVID-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Рисково е

преди 3 години

Навсякъде посвета пламнаха СЛЕД като пуснаха децата на училище. В Европата почват Август, пламнаха Септември. Нашите почнаха на 15 Септември, пламнахме края на Октомври. Децата се перфектния преносител - не знаеш дали го носи защото няма симптоми. И после близките им страдат/умират. Всичко друго са празни приказки. Явно някой иска да се намали населението и затова са тези празни приказки.

28

Анонимен

преди 3 години

Проф. Христова шефка на доц. Мангъров ли е?

27

НЕКОЙ

преди 3 години

Гледах я тази по ТВ-то тази сутрин. Нищо повече от обикновен платен клакьор е. Не и вярвайте.

fallback