Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Затварят се ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти и молове. Достигнали ли сме пика на пандемията у нас?
Oще по темата
"Не сме достигнали пиковите стойности, най-вече на смъртните случаи и на хората, нуждаещи се от хоспитализация. Тежките случаи тепърва ще растат, защото те са ретроспективни -  около 10 дни отнема, за да стане един случай в тежката си фаза, а около 21 средно за света достига до смъртността", каза математикът Петър Велков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него локдаунът ще спаси хиляди животи.

"За съжаление, тази мярка закъсня. Хиляди животи вече са загубени и ще бъдат загубени в следващите 14 дни поне. Това, което се очаква, е между 3500 и 4000 хиляди да достигнат смъртните случаи до края на месеца. Между 30 и 50% нагоре е нерегистрираната от Ковид смъртност. В момента случаите, които са около 100, най-вероятно те са 150 и нагоре, като реални данни", допълни Велков пред Bulgaria ON AIR.

Математикът е на мнение, че може би ще минем 150 смъртни случая на денонощие. А ако мерките бяха взети по-рано, можеше да не стигаме до тези стойности, смята той.

"Седмици наред апелирахме за такъв тип мерки, които бяха предложени днес. Те са ключови и показаха, че работят. Виждаме го в редица държави - Белгия, Нидерландия. Там се вижда и резултатът от тях - рязко смаляване на заразените, както и на смъртните случаи. Един млад човек няма да си отиде, ако навременно се приложи медицинска помощ. Българите сме в изключително лошо здравно състояние, с много открити и неоткрити съпътстващи заболявания. Много са причините за високата смъртност", каза още експертът.

Велков посочи, че над 80% от интубираните умират и добави, че в България липсва качествена информация.

"Една от причините да се стигне до локдаун - хората не спазват мерките. От наложения локдаун ще се видят резултатите поне след 14 дни. В следващите 28 дни може да имаме по-ясен резултат от всички наложени мерки", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

207

Анонимен

преди 3 години

До апелирайте да се дадат пари на всяка една детегледачка която системно няма да ходи на работа заради пандемии и грипни епидемии. Значи води се на работа но не ходи на такава сама че пари за това да получава. Ми кой ще ги плаща тия пари бе хаймани.

206

Анонимен

преди 3 години

До Мнителен Може да е представител на НПО, които да са му промили мисленето и да са му възложили задача да разпространява либералните идеи по разни студия и радиа сега дали те плащат на своите членове аз не мога да зная, защото не членувам, но така или иначе либералната идея се налага по тези и други начини. Не е редно м ведиите да работят хора които членуват в НПО- та и дори смятам че тяхната дейност трябва да се забрани по някакъв елегантен начин и да се облегнем на традиционните ценности.

205

Анонимен

преди 3 години

пари само за полицаите,при тая пандемия, мизерията като подгони *** да грабят, само полицията ще ни защити.

fallback