Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Над 100 проучвания за ваксина срещу коронавирус се провеждат в момента по света и са в различни фази на изследване.

Но въпреки надеждите за първи количества, които да бъдат раздадени на хората през декември, учените са по-скептични в сроковете от световните политически лидери.

Oще по темата

“Истинска ваксина срещу COVID-19 ще се появи най-рано в средата или края на следващата година, а до тогава хората трябва да знаят, че спазването на противоепидемичните мерки са единственото ни оръжие срещу вируса. Факт е, че единствената надежда срещу коронавируса сега е създаването на ваксина”, каза пред “Труд” известният български имунолог акад. Богдан Петрунов, който е бил и дълги години директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

“Всъщност, ние още нямаме ваксина, имаме само изявления, пресссъобщения на една или друга фирма, които нямат научна стойност”, коментира акад. Петрунов новините около лабораторните изследвания за ваксини срещу коронавируса.

И припомни, че ваксините първо трябва да бъдат одобрени от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) и от Европеската агенция по лекарствата (EMA).

“Има решение за ускорено признаване на внедряването им, което е свързано с това, че епидемията е много тежка и
води до фатално разпространение и смъртност, но това ще бъде с компромис по отношение на безвредността и ефективността, тъй като няма достатъчно време да се оценят. Една ваксина се разработва нормално от 3 до 5 години, за да се види не само непосредственият, а и трайният й ефект, да се видят не само непосредствените странични реакции, но по-дълготрайните странични реакции”, каза още акад. Петрунов.

“Факт е, че колективен имунитет не може да се постигне така активно, без помощта на ваксината, но това, което можем да правим сега е да спазваме тези елементарни противоепидемични мерки - да се носи маска задължително, да се мият ръцете непрекъснато, защото вирусът се задържа дълго време върху различните плоскости, да избягваме интензивни физически и социални контакти - това са мерките. Нищо друго не можем да направим”, отбеляза още българският учен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Тъпчо

преди 3 години

Я да видим какво съм схванал аз - всяка минута из медийното пространство ни заливат апокалиптични новини. А именно за хиляди новозаразени,за претъпкани болници и умиращи хора . Следват непрестанни предложения да се крием,да не излизаме ,контактуваме. Да ползваме маски ,да спазваме мерките. И като РЕШЕНИЕ и ИЗБАВЛЕНИЕ навсякъде се дава дългоочакваната ваксина. Само дето все повече се пише ,че тя НЯМА да донесе края на пандемията ! Щяла да дойде догодина или след двена какво да се надяваме тогава?

22

До tuti 21

преди 3 години

******нар си ти ! Сайтът ти предлага богат избор на мнения без претенции за аналитичност! Това в случая е мнение на български лекар,не е официално изявление ,разследване или решение.Относно ваксините на Пфайзер,Спутник и т.н. сайта ти предоставя инфо за текущото статукво на развитие на казуса на база изявления.Кога точно и как ще се случат нещата ,един Бог знае. Ако сайтът ти предложи еднополюсна информация,ще кажеш ,защо е скрил другата...Че и обиждаш....,*** !

21

Анонимен

преди 3 години

Накратко казано - сега ще почне масова ваксинация, като ще стискаме палци да не избие в нещо по-лошо от Ковид.

fallback