Снимка: Pixabay
fallback

През последните месеци е отчетен бум на хората с очни проблеми заради социалното дистанциране, хоумофисът и увеличеното време пред компютъра, сочат наблюдения на офталмолози, предаде bTV.

Вержиния работи в рекламна агенция и това изисква часове наред да прекарва пред компютъра. Това сега се е увеличило по време на пандемията.

 
"Зачестяват главоболията, сухота и дразнене в очите, замъгляване на погледа, трудово фокусиране", споделя още Вержиния Андонова. 
 
"Това са класически симптоми на компютърен зрителен синдром, от който страдат все повече хора", обяснява специалистът по очни болести д-р Младен Радева. 
 
Тези проблеми могат да бъдат избегнати. 
 
"Кранът трябва да е разположен на 60 см от лицето. Хубаво е да е от 10 до 20 градуса под нивото на очите, измерено от центъра на монитора. Освен това трябва да редуцираме отблясъците. Мониторът не трябва да бъде разположен срещу прозорец", съветва д-р Младен Радева.
 
Противно на повечето схващания, когато работим пред компютър, е по-добре да се ограничи дневната светлина в помещението. По този начин не се смесва с изкуствената, което вреди на очите ни.
 
Препоръчително е да се следва и правилото "20-20-20".
 
"На 20 минути работа с различен видеотерминал правим почивка 20 минути, като наблюдаваме нещо, което се намира на над 20 фута, което е около 6 метра. Освен това трябва да мигаме често. Честото мигане поддържа очната ни повърхност овлажнена", обясни д-р Радева. 
 
Също така е важно да се редуцира до минимум "синята светлина", което е възможно чрез използването на корекционни лещи с филтри. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

тигъра

преди 3 години

До 6Тя и баба ми живееше на село.Никога не е пушела и пиела,ама умря на 52 от рак.Това беше през 70 години на миналия век..Тъй че не предизвиквай съдбата..Моли се да не те стигне,че няма значение къде живееш и какво ядеш.

9

Анонимен

преди 3 години

Открихте топлата вода.

8

Анонимен

преди 3 години

Работата от вкъщи е доброто , което се случи. Интриги , загуба на време и разход за път, спокойна работна среда.По добро от това е да не ви се налага да работите , но това засега само за крадците и поколението им.

fallback