Снимка: flickr

20 678 кандидати за преброители и 5 619 желаещи да бъдат контрольори са подали документи в общините в определения срок, показва обобщената справка от страната.

Кандидатите за преброители и контрольори по време на Преброяване 2021 са почти толкова, колкото предварителните разчети. Според началните изчисления необходимият брой бе съответно 23 082 и 5 946, съобщиха от НСИ.

В повече от половината общини (150 на брой) са набрани повече от необходимия брой преброители. В Каспичан например кандидатите за преброители са 2 пъти и половина повече. Най-много желаещи за контрольори (над 2 пъти повече) има в Кула, Каспичан, столичния район Оборище и др.

Само в 13 общини подадените заявления са под 50% от необходимия брой. За общините, в които той е е достигнат, приемането на заявления може да продължи при наличие на кандидати и до 27 ноември.

Следващият етап от подбора на преброители и контрольори включва проверка на документите и подбор на кандидатите. Списъкът на одобрените кандидати ще бъде оповестен след 18 декември 2020 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase