Снимка: Pixabay
Едно от условията за поддържане на добър имунитет е разнообразното и балансирано хранене, категорични са експертите, които дават съвети как да се храним по време на COVID-19. Препоръчва се да не се употребяват безконтролно хранителни добавки, съдържащи селен, цинк, витамин D и витамин С.
 
"Когато се приема в по-големи количества, витамин D е хепототоксичен и се отлага в депа в организма, може да има неблагоприятен ефект върху бъбречните функции и костната система", каза пред БНР проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на Експертния съвет в специалността "Хранене и диететика", началник отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
 
"Безконтролният прием дългосрочно на високи дози, които към настоящия момент виждам, че се препоръчват, крие рискове за здравето", посочи тя.
 
Проф. Дулева обясни, че добри хранителни източници на витамин D са мазните риби – сьомга, херинга, скумрия, месата – особено червените, яйчният жълтък, ядките и семената. "Този витамин обаче е с по-малка усвояемост, затова трябва да прекарваме повече време навън, когато има слънце", допълни проф. Дулева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase