Снимка: Bulgaria ON AIR

Лекарите от столичната онкологична болница излязоха на протест, тъй като смятат, че има заплаха както за пациентите, така и за самия персонал от преустройване от ковид отделение в здравното заведение.

Директорът на болницата д-р Стефан Константинов заяви, че проблем няма и не съществува заплаха за персонала и за пациентите.

"Ние не стопираме решенията на правителството и на Министерството на здравеопазването по отношение на лечението на болните от COVID-19. Ние не сме съгласни със смесването на потоците в самата болница, тъй като нашите болни са възрастни хора. Те имат изключително много допълнителни заболявания. Рисковете са изключително огромни при комбинация от онкологично заболяване с ковид инфекция", каза д-р Панайот Куртев в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че болницата е в стара сграда и не може да осигури изолация във всички коридори.

"Имаме голямо желание да помогнем на всички, нашите лекари се включиха доброволно в лечението на болните. Готови сме да работим и в други болници, но е недопустимо да се доразкрива отделение. Същото важи и за хематологията", категоричен е специалистът.

"Взели сме абсолютно всички мерки. Никакви смесвания на потоци. Говорим за хора, които са с онкологични заболявания и които се инфектират, стават заразоносители на COVID-19. Такава е инфраструктурата на болницата, ние няма как да изолираме половин или част от коридора. Ние изолирахме цял такъв. Направихме максималното. За нас е изключително нерентабилно дали ще имаме 1 човек, или 20. Разходите са едни и същи на болницата, защото трябва еднакво количество персонал да заделим, както и предпазни средства", коментира директорът д-р Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Според него зад недоволството на колегите му има друг цел.

"Излезли са, защото ги е страх. Не се притеснявам от колективни оставки, а в някои моменти си мисля, че персоналът ни е в повече", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase