Снимка: БГНЕС

В разработените от властите планове за разпространение на коронавируса има и такъв, при който ще бъдат определени "чисти болници", които да бъдат за пациенти с различни заболявания.

Всички останали болници ще бъдат само за болни от COVD-19.

Това е трето ниво на третия сценарий, прие което има над 600 болни на 100 000.

"Нещо, което в страната все още не е достигнала. При това нито 100% от леглата са за болни COVD-19", съобщи здравният министър Костадин Ангелов в парламента.

Той добави, че в отговор на усложняващата се обстановка се въвеждат редица мерки, които могат да са на териториален принцип или на национално ниво. Ангелов припомни и допълнителните материални стимули за лекарите, РЗС, администрацията на МЗ, отпуснатите средства за купуване на лекарства и санитарни материали.

"Реорганизацията на здравната система е най-голямото предизвикателство, пред което се е изправяло МЗ, настоящата ситуация изисква бързи действия, които са от ключово значение", коментира Ангелов.
 
Той призна, че има и недостиг на медици.

"Страната е на второ място най - нисък дял на медицински сестри след Гърция по данни на Евростат", уточни министърът.

Според Ангелов, въпреки че заради презапасяването на хората с някои антибиотици, в аптеки в страната те са изчерпани, но като цяло няма недостиг на лекарства.

Той припомни, че през лятото беше одобрен плана за организацията на работата на лечебните заведения, като основната му цел е определяне на оперативната готовност и създаване на адекватна организация за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Министърът призова политиците да се обединят.

"Положил съм клетва във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа и ще направя дори и невъзможното, за да овладея тази ситуация, но това зависи от общите усилия, с обща дисциплина и с мисъл за другия, ще ни е трудно, но със сигурен, че ще успеем с малки крачки спазвайки мерките всеки ден, да спечелим битката с коронавируса“, обобщи Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase