Снимка: БГНЕС

14% повече нуждаещи се са кандидатствали на помощи за отопление тази година. Кампанията за социално слаби и хора с увреждания стартира на 1 юли и приключи на 31 октомври. За 5 месеца отоплителен сезон сумата, която получават хората тази година, е 495,80 лв., уточни пред БНР Адриана Стоименова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Към момента са отпуснати 276 042 заповеди за помощта, която е на стойност малко над 137 млн. лв.

"Разширен е кръгът спрямо 2019 г. Отбелязвам, че ежегодното увеличение на пенсиите, което е всяка година на 1 юли, няма негативен ефект за достъпа на нуждаещи се хора към тази помощ. Става дума за пенсионери, хора с увреждания, хора с ниски доходи – стараем се да бъдем гъвкави и да дадем възможност на хората, които наистина са в нужда, особено в кризата", допълни Стоименова.

До края на годината е удължено и действието по програмата "Топъл обяд". В над 189 общини и райони на Столична община тази помощ се доставя за над 26 400 потребители. "Съвместно с патронажната грижа, топлият обяд е доста търсен. Преговаряме за непрекъсваемост и през следващата година на тази мярка. На общинско ниво съумяват да се организират и оценката е положителна", каза още зам.-министърът.

Положителна е и политиката за раздаване на хранителни пакети по ОП "Храни". Тази година има два тура, които обхващат над 470 000 лица на стойност над 15 млн.лв. или 6500 тона храни. Очаква се това да продължи и през следващата година, като ще има и увеличение на видовете храни. С пакетите храни, които по принцип са предназначени за най-нуждаещите се (пенсионери, хора с увреждания, социално слаби), сега се подпомагат и семейства, засегнати от Covid кризата. Кандидатстването става чрез Агенцията за социално подпомагане.

"За всяко удължаване на извънредната епидемиологичната обстановка Агенцията за социално подпомагане удължава и служебно сроковете на всички решения на ТЕЛК и НЕЛК, изтекли в периода на извънредното положение или обстановка, което означава, че за лицата, за които няма издадени нови решения на ТЕЛК, се осигурява непрекъсваемост на месечната финансова подкрепа. Към момента сроковете са до 28 февруари. Ако се удължи извънредната епидемиологична обстановка, се удължава и срокът на решенията, ако няма издадени нови", обясни Стоименова.

Новост, която стартира от януари, е т.нар "асистентска подкрепа" по Закона за социалните услуги. Има разписан стандарт. Очаква се професионалната грижа от лични асистенти, в повечето случаи медицински лица, да бъде достъпна чрез общините.

"Центровете за временно настаняване имат готовност да отворят врати в тежките зимни месеци, подсигурили сме достъп до храна", допълни Адриана Стоименова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase