Снимка: БГНЕС

Нова схема за подпомагане на работниците от секторите, които прекратиха работа със заповед на здравния министър или със заповеди на кметовете и областните управители. Това обсъжда социалното министерство с бизнеса и синдикатите.

На този етап се планира около 50 хиляди души да получават по 24 лева на ден като компенсация. Работниците трябва да са в неплатен отпуск, предаде БНР.

Средствата ще бъдат от европейските фондове. Страната ни трябва да получи нотификация от Европейската комисия за новата схема, в която няма да се иска съучастие от работодателите.

Предвидените по 24 лева на ден на работник в неплатен отпуск ще са за не повече от 60 дни в рамките на шест месеца. Предвижда се да се превеждат директно на работниците.

Националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира, че синдикатите и бизнесът очакват заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което новата схема да бъде обсъдена.

"Идеята е тези пари да стигнат директно до хората. Това не е лошо, но много са важни детайлите, които трябва да бъдат изпипани", посочи тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase