Снимка: БГНЕС

Търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет отбелязва  цели 53.9%  ръст през септември 2020 г. Това сочат данни на Националния статистически институт, сравнени със същия месец през изминалата година.

На годишна база ръст е отчетен и при търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 6.3%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.2 на сто.

В сравнение с миналата година през този септември се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 15.2%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 10.5% на сто. Леко понижаване на печалбите има и при търговията на дребно с нехранителни стоки.  

В периода 2019 - 2020 г. спад в оборота се наблюдава още при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 15.1%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5.6 на сто, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1.2%.

Макар на годишна база търговията на дребно да отбелязва повече спадове, спрямо предходния месец тя регистрира ръст в редица сектори. Търговията на дребно с нехранителни стоки скача с 4.0%, а тази с хранителни стоки, напитки, тютюневи изделия, автомобилни горива и смазочни материали с близо 3 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase