Снимка: БГНЕС
fallback
Екскурзоводите в България излязоха с отворено писмо, с което настояват за финансова подкрепа от държавата, предаде БНТ. 1400 души са регистъра на Министерството на туризма.
 
"Доста колеги споделиха, че са започнали работа в кол центрове. Най-фрапиращият случай, който чухме последните дни, беше за гид, разпродаващ имуществото си, за да може да живее", коментира дългогодишният екскурзовод Катя Калоянова. Тя допълни, че през лятото е упражнила професията си едва два пъти в рамките на по три часа.
 
Браншовите организации на екскурзоводите у нас обявиха 1 септември за ден за национален протест заради кризата в сектора и липсата на оказана помощ от държавата. Дни преди това вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова им обеща целева помощ в размер на 3 млн. лв. по програма "Иновации и конкурентноспособност". Два месеца по-късно информация за схемата все още липсва.
Oще по темата
 
"Има ли проект за финансова помощ за екскурзоводите, в какъв срок ще бъде той обявен, какви са критериите, на които трябва да отговарят професионалните гидове, за да получат тази финансова помощ и кога най-скоро ще могат да получат финансиране?", пита Христина Неделчева, председател на Съюза на екскурзоводите у нас.
 
От бранша обобщиха, че колегите им в чужбина се подпомогнати от правителствата си още от началото на пандемията през март. Те настояват държавата бързо да отпусне еднократна или месечна финансова помощ за всички 1400 екскурзоводи у нас.
 
Междувременно вицепремиерът и министър на Туризма Марияна Николова обяви, че държавата ще търси възможност за допълнително финансиране по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за турооператори и агенти.
 
"По еврофонда успяхме да договорим 10 млн. лв., като при проведената процедура за тях получихме 840 заявления от бранша за 64 млн. лв. Тези средства са начален капитал и ще търсим възможност за дофинансиране на мярката. Изискали сме още 50 млн. лв., с които да се подпомогнат туроператорите и туристическите агенти", обясни министър Николова пред Дарик радио.. 
 
Относно карантинните хотели и зимния сезон тя уточни, че има утвърдени указания за работата на курортите и подготовката им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Много пара има

преди 3 години

Да не говорим и за бонуси и как си карат кефа по почивки. Покрай бакшиши и допълнителни доходи по-засуканите екскУрзоводки изкарват и още допълнително голяма пара от обслужване на богати туристи в техните спални по високи тарифи и без посредници чиста печалба и от най-древната професия. На много пари и убаво така се свиква лесно и бързо че нищо друго няма да искат да работят.

42

Тарикати

преди 3 години

Искат само пари без да работят. Туризмът е сезонен през останалото време тези екскуурзоводи хайлазуват почиват си от почивките. Не отчитат бакшиши и пари за данъци. Карат си кефа. Сега искат да цицат държават и еврофондове. Не искат да работят нищо друго така са свикнали на лесните пари.

41

Анонимен

преди 3 години

Къде бяхте когато цели народ беше по площадите и улиците - имам в предвид протест(ърите).Смеехте се и и ги оплювахте, че били пречели! Сега Вие ду хай те там дето няма вече супа!

fallback