Снимка: БГНЕС
fallback

Страната е на ръба на безпомощност на институциите да се справят с една здравна криза, смята Иван Костов, премиер на България в периода 1997-2001 година.

"Тази криза изискваше да се положи огромен труд - още от февруари месец насам, за да се прекара страната по една пътечка между хуманитарна и здравна криза. Това време беше пропуснато от властите. Сега се действа със средства, които подсказват, че е паническа реакцията", коментира той пред БНР.

Oще по темата
Иван Костов беше категоричен, че липсата на обществено довери не позволява на премиера да вземе по-строги мерки.

"Хората не им вярват и не изпълняват мерките, защото то е свързано с доверие към самите институции, а доверието е подронено от самите институции, защото дават противоречиви указания. Мерките се менят непрекъснато, ревизират се. Това подсказва, че няма управляемост на кризата", критикува още той.

Според него хората, които са компетентни и експерти не са начело на институциите, които трябва да овладеят кризата.

По думите му държавата не трябва да допуска хората да се заразяват на работните си места. Иван Костов определи като некачествена статистиката, по която ежедневно се обявяват данните за заразените с Covid-19.

"В нея не се обявяват хората, които са се възстановили, които вкъщи са се излекували. По статистиката излиза, че у нас хората боледуват средно по 1 месец, това не може да е така", коментира той.

Според бившия премиер, ако сега четири пъти е надвишен броят на леглата, които се поддържат в болниците в страната за лечение на инфекциозно болни, след 17 ноември трябва да очакваме да станат около 6000 хоспитализирани болни.

Бившият премиер критикува и Бюджет 2021.

"Законопроектът за бюджета за 2021 г. разрушава 23-годишен политически консенсус за финансовата стабилност на страната. Нека да ме чуят добре тези, които го правят. Фактите сочат, че тя беше постигната от управлението на Обединените демократични сили от 1997-а година. Сегашният финансов министър Кирил Ананиев беше зам.-финансов министър по това време и отлично знае какви лишения и трудности сме преодолели, за да изведем страната от финансовата катастрофа на управлението на Жан Виденов. Не знам защо сега се е съгласил да дестабилизира в такава степен бюджета на страната", заяви Костов.

Той обясни, че пандемиите са еднократни процеси, независимо колко време продължават, а на еднократен процес се отговаря с еднократни извънредни разходи, каквато е мярката 60 на 40.

"Има епидемична обстановка - има мярка, няма епидемична обстановка - няма мярка. Повишават се постоянно разходи в бюджета - за пенсии, за социални. Това е недопустимо като отговор на извънредни обстоятелства на епидемията. Тези недопустима разходна политика ще доведе до прекомерен структурен дефицит. Това бързо ще увеличи дълга на страната, а с него и лихвените разходи за обслужването му. Държавата ще стане по-слаба и с по-ограничени възможности", посочи бившият премиер.

Иван Костов смята, че истинската причина за планираната финансова дестабилизация е подготовката на управляващите за предстоящите парламентарни избори.

За президентската надпревара в САЩ той прогнозира победа за Джо Байдън, ако вземе гласовете в Невада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

205

Българин

преди 3 години

ХахахаПояви ли се Костов в публичното пространство, и цоциалистите започват да реват като бели мечки в лятно време!!!Още не могат да преглътнат факта, че изправи България на крака след погрома на Жан Вължан и натика държавата в НАТО и ЕС!Чест и почитания господин Костов!Отечеството има нужда от Вас!

204

Анонимен

преди 3 години

Сутринта го гледах кучето на Мавъра. Ген. Атанасов. На митингите доверен човек му казал, че имало кюлчета злато с лика на ББ. Като го натисна малко видещия, че не може без доказатества да се хвърлят такива неща в пространсвото. "Ама защо настоявате за такива дребни неща като това от къде имам инфрмацията"?! Та толкова за доверието към институциите.Защо няма записи с други политици?. Защо се забрави бързо записа"БСП прави избори в Сливен"? Ааа, имаше един с Надето и храненето на журналистите.Опа!

203

Анонимен

преди 3 години

Този разбойник най-добре да не се обажда

fallback