Снимка: БГНЕС
fallback
Без да има ясен план за действие и твърда ръка в прилагането му, България ще попадне в спиралата на увеличаващ се брой заразени, локдаун, икономическа криза и разделение между обществото, каза в ефира на bTV председателят на партия КОД и бивш здравен министър д-р Петър Москов. 
 
"Не можем да преживеем втори национален локдаун като този от април - нито психически, нито икономически", категоричен беше Москов. Затова политическото ръководство трябва категорично да заяви, че подобна мярка няма да бъде предприета и да се прилагат локални мерки, които обаче имат моментално да компенсират засегнатите. Тромавите механизми и месеците чакане водят до фалити и настройване на хората срещу мерките. 
 
"Нужно е да се прецени кой поема голямата тежест на пандемията - цялото общество или здравната система, като е логично да е второто", каза още Москов.
Oще по темата
 
"Ако една част от системата се скрие от поемането на удара, ударът го поема цялото общество", обясни той.
 
Бившият здравен министър допълни, че доболничната помощ трябва да е по-ангажирана и даде пример със София, където има 45 ДКЦ и над 200 медицински центъра - изследванията, които са подадени от личен лекар на COVID болни, могат да се съсредоточат в част от тях и след това да се решава дали да влизат в болница или да се насочват за домашно лечение. 
 
"Ако всеки пациент с кашлица и температура отива в болница, тези болници ще фалират", заяви Москов. Той е на мнение, че "няма кой да се изправи срещу икономическия интерес на определени субекти в здравната система".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

оцелял от СДС-Чумата

преди 3 години

Така се преборихме със СДС-Чумата! Бяхме единни на изборите!За това сега е на политическото Бунище!

93

българин

преди 3 години

Поредния побъркан с диплома-калинка се захванал да ни поучава!Не го ли е срам от провала с насилствено наложената му система за регистрация в болница с пръстови отпечатъци?Баща ми го мъчиха цял ден да го приемат в болницата, защото пусто отпечатъците му не излизаха и туй то!А като го изписваха беше същата трагедия, даже още по-голяма, защото угасна и тока, сървърът им се срина, и за капак баща ми си изгуби дебитната карта в суматохата!Еми, изписаха го по класическия начин накрая!

92

Анонимен

преди 3 години

Тоя Борисов го разкара заради некадърност и корупция.

fallback