Снимка: БГНЕС
Лекарстовото "Ремдесивир" е показало до момента най-висока ефективност при лечение на коронавируса. При приложението му се отчита и липса на ефекти. Този препарат не дава възможност за репликация на вируса, за това трябва да се прилага рано, за да има ефект. Той няма действие, ако се прилага късно. Това каза инфекционистът в Инфекциозна болница в София "Проф. Иван Киров" д-р Трифон Вълков в ефира на Нова ТВ.
 
Той обясни, че в лечебното заведение не е установен алгоритъм на лечение, а е строго индивидуално за всеки пациент.
 
"Вече имаме натрупан опит в диагностиката и терапията. Но това, което съществува като проблем е, че в един момент ще останем без възможност да лекуваме, защото няма да има кой", предупреди инфекционистът.
Още по темата
 
Д-р Вълков е на мнение, че е важно какви лекари ще се изправят в борбата с коронавируса. Повечето медици имат по-различен маниер на работа от инфекционистите и не са свикнали да работят с този тип заболявания.
 
"От разкриването на отделенията за COVID-19 до ден днешен Инфекциозна болница се грижи за пациенти с коронавирус. Те трябва да са с доказана симптоматика, която се определя от личния лекар. Една част от тях идват и без преглед от личния лекар. Но хората са наясно каква е симптоматика, тя се разпространява по медиите. Те са със съмнение за коронавирусна инфекция, която трябва да се доуточни. Проблем е, че имаме ограничение на легловата база, ние имаме някакъв капацитет", обясни още д-р Вълков и подчерта, че този проблем се наблюдава при повечето лечебни заведения в страната, които са разкрили такива отделения.
 
Инфекциозна болница е разкрила максимума от това, което има като възможност. Капацитетът е 64 легла за пациенти с COVID-19. Няколко души, които са преборили инфекцията, се изписват на ден, но свободните легла бързо се запълват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase