Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Сред хората, посещаващи нощни заведения, има най-голям процент на заразени с COVID-19. Няма много епидемиологични взривове в нощни заведения, но където има – процентът е твърде висок, 41%. Това е най-високият процент в сравнение с офиси и предприятия“, обясни пред бТВ заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Oще по темата

По думите ѝ, ако след две седмици спадне процентът на новозаразени, заведенията ще се отворят, но ако има ръст – те ще останат затворени.

Според нея ваксината за грип е специфична и не може да повлияе срещу коронавирусната инфекция. От друга страна заразяването с грип отслабва организма и той става по-податлив за други вирусни инфекции.

Държавата прави поръчка за противогрипни ваксини една година предварително, а в България традиционно имунизационното покритие е слабо, обясни тя липсата на препратите в аптечната мрежа.

По думите ѝ у нас от години има кампания, която осигурява безплатни противогрипни ваксини за лицата над 65 г., като за 2020 г. са поръчани повече бройки в сравнение с миналата година.

"Огромният интерес е заради COVID. Само че миналата година нямаше такава идея. И независимо, че бяха поръчани десетки хиляди повече дози – се оказа, че ваксините не са достатъчни“, обясни проф. Христова и допълни, че държавата води преговори за осигуряването на още бройки.

Проф. Христова обясни, че няма цялото население да преболедува коронавирусната инфекция, защото около 5% имат имунитет срещу заразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Коти

преди 3 години

Котенца, защо сте пропуснали да уточните, че това е статистика за периода март-юни, заведенията са 2 и за това процента е толкова висок? Къде е табличаката, която показаха в този репортаж?

51

GATSBYBG

преди 3 години

Каква ли ще да е тази дума КЛЪСТЕР??? Прерових целия Български Тълковен Речник, няма и няма!!!

50

Милчо

преди 3 години

Как ги сметнахте тези проценти? Правихте тестове на изходите на заведенията ли? Или питахте всеки като му правите тест дали хойка? Въпросите са много. Как господата Гейтс, Рокфелер, Блумберг, Сорос и др. техни приятелчета още 2015 г. знаеха какво ще стане през 2020. Кой още напролет разбра че есента ще има "втора вълна"? Защо сега точно преди изборите в САЩ процентите скочиха от 5-6 на 25 от тестваните. Как едновременно във всички европейски стани еднакво се вдига процента - май нещата се управл

fallback