Снимка: архив, БГНЕС
fallback

В 4.00 часа през предстоящата нощ /събота срещу неделя/ се връщаме към зимното часово време.

Това означава, че връщаме стрелките с един час назад. Така 4.00 часа ще стане 3.00 часа и ще имаме един час повече сън, което ще ни даде възможност по-лесно да се адаптираме към зимното часово време.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Това би следвало да намали разходите за осветление. Първоначално е въведено в началото на XX век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Дискусията в ЕС да се прекрати практиката със смяна на часа не завърши с решение по въпроса през 2018 г. Като резултат прекратяването на смяната на часа в рамките на съюза се отложи за 2021 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

байван

преди 3 години

Няма стандартно и нестандартно време . Времето е едно - астрономическо .А кой и как си наглася часовника и живота спрямо това време е нещо съвсем друго. Аз лично предпочитам вечер по до късно да ми е светло отколкото да е светло сутрин рано т.е.лятното . Много се надявам ,когато пак започне да недостига ел.енергия, поради електромобилите например, да върнат смяната на часовото време и да кажат ,че всъщност е много полезна.

23

байван

преди 3 години

До Случаен минувачКогато я загубиме тая идиотщита ,тогава ще я оцените , колко хубава е била ,защото аз си спомням времето когато я въведоха и как всички я оцениха като най-великото изобретение.

22

Случаен минувач

преди 3 години

Дано вече да се спре с тази идиотщина. Дори само на лятно време да се остане, пак е по-добре от това непрекъснато да се въртят стрелките.

fallback