Снимка: БГНЕС
fallback

През следващата година средната пенсия ще стане 488, 97 лв., което е ръст от 18,6%. Това предвижда бюджетът на ДОО за 2021 г.

През тази година средният пенсионер получава 412,28 лв. За разлика от практиката през предишните години, когато увеличението на пенсиите ставаше в средата на годината, сега се предвижда те да скочат още на 1 януари, обясни социалният министър Деница Сачева.

Oще по темата
"Пенсиите са основен източник на доходи за голяма част от хората, като броят им се увеличава непрекъснато.

В ЕС ¼ от населението разчита на пенсия. Заради това пенсиите имат голямо значение за предотвратяване на бедността сред възрастните хората", коментира тя.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще се увеличи с 20% и ще стане 300 лева, което води до ръст на останалите пенсии, които се определят като процент от нея - поради инвалидност, поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест.

С 20% скача и максималният размер на пенсията и таванът ще се увеличи от 1200 на 1440 лева. С 5% ще се осъвременят и пенсиите по Швейцарското правило.

"През тази година заради коронавируса като част от пакета на мерките на правителството пенсионерите получават допълнително по 50 лева на месец, като целта е да се осигури подкрепа на възрастните хора, които попадат в рисковата грипа. Това ще продължи и през първите три месеца на следващата година", добави Сачева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

174

к.177

преди 3 години

До псевдоПенсионера. Имай предвид, че тази категория, чиито пенсии сега се увеличават от 250 на 300 лв (а наскоро техните пенсии скочиха на 250 лв), брои няколкостотин хиляди души и държавният бюджет доста ще се натовари и няма да е в състояние да издържи това повишение плюс разходите за хвърчилата на Шкембе войвода. ББ иска да си осигури 400-500 хил. гласа плюс още 430 хил. държавна и общинска администрация, още толкова от ромите и да спечели на изборите зашеметяваща победа, но на каква цена?

173

Гошо

преди 3 години

Стига глупости с тази средна пенсия! ББ го чакат избори и той отдавна вдигна пенсиите на чистачките и на други нископлатени хора на 120 лв, сетне на 150, последва бурното повишение на 250 лв, а сега, пред парламентарните избори - на 300 лв. Тази каста брои няколкостотин хиляди души и с тези 2 повишения на пенсиите на 250 и сега на 300 лв държавният бюджет доста ще се озори. Същевременно премиерът закла тези с пенсии 300-369 лв и унижи другата група - с пенсии 500-800 лв. Много сбърка.

172

Танев

преди 3 години

Пенсиите трябва да се преизчислят на база 2019 год, тоест на последнят изчислен средномесечен доход. Целта е да се изравни с инфлацията. По моецу, ако се преизчислят на последния средно месечен доход, минималните пенсии ще надхвърлят 300 лева. Това, което се върши и предлага е само изтощение на резервите , но след като свърши подаръка от 50 лева, при повишените цени, ще е крах след това за пенсионерите...

fallback