Снимка: Президентство
fallback

Медиците притежават силата да връщат надеждата там, където тя е отнета от болест или стихийно бедствие и да възкресяват вярата, че можеш да продължиш напред. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, където удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на медицината.

С орден "Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие държавният глава удостои проф. д-р Атанас Щерев и проф. д-р Красимир Иванов за техните заслуги за развитието на медицинската наука и образование в България. В словото си на церемонията президентът подчерта, че за проф. Щерев и за проф. Иванов медицината не е просто занаят, а преди всичко призвание, търсене и откривателство, благодарение на които са отворени врати към нови изследвания, методи и оперативни практики за спасяване на живот.

Президентът удостои и председателя на Българския червен кръст акад. Христо Григоров с орден „За гражданска заслуга“ – първа степен. "Организирането на доброволчески операции в помощ на хора в беда е професионалният и житейски кръст, който е избрал да носи акад. Христо Григоров“, заяви в словото си Румен Радев. Като председател на хуманитарната организация акад. Григоров работи за утвърждаването й както в страната ни, така и на световно ниво.

"Тези висши държавни отличия са само външен белег на огромната обществена признателност за вашата дейност. Убеден съм, че притежавате стотици знаци на лична благодарност, които се носят дълбоко в емоционалната памет на пациенти и пострадали, затова и вашият живот може да бъде разказан през историите на хората, на които вие лично сте помогнали", заяви държавният глава.

От името на наградените проф. Красимир Иванов и акад. Христо Григоров изразиха благодарност за полученото признание. "За нас тези висши държавни отличия са огромна чест, отговорност и ги приемаме като акт на признателност към всички български медици", подчертаха те и допълниха, че не ги дължат единствено на себе си, а и на екипите, с които работят.

В словото си проф. Иванов отбеляза липсата на кадри като проблем в областта на медицината и посочи, че за разрешаването му са необходими визия и дългосрочна стратегия с целенасочени инвестиции, за да могат лечебните заведения да станат привлекателни и да се даде възможност за кариерно развитие на младите хора в България.

"Силата ни е в това, че успяхме да обединим всички наши усилия в името на това да подаваме ръка и да изправим хората в нужда", заяви председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров. Той увери държавния глава, че ще продължават да следват мисията си да работят за обединението на хората и за възвръщане на тяхната надежда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 3 години

До ЧебурашкаЧебурашка-говняшка, я се напъни, измисли нещо злъчно, нещо като "фащам за гушата"!Много малко за парите, дето ще получиш за литературата си!

18

Анонимен

преди 3 години

До ИМПИЙЧМАНТ ВЕДНАГАКогато си тъъпак, когато не знаеш правописа, когато дрищиш глупости, въздържай се при ди аричавите напъни да пишеш! Стискай здраво трътката, не каляй! Да не го отнесеш!

17

Анонимен

преди 3 години

Скъса се да награждава.Сигурно така го е посъветвал пиара му.Та дано забравим юмрука, дано забравим Естония. Ама се е излъгал.НИЩО НЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ.Да спре да прави мили очи - вече е ясен комунистче и в червата.Само аванта и омраза.

fallback