Снимка: БГНЕС
fallback

Миналата седмица учени и политици обсъдиха предложението на "Обединените патриоти" за промяна на името на 24 май - от "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" в "Ден на българската писменост, просвета и култура”. Наука или политика надделява в спора за името на празника?

"За пореден от БСП показаха, че са повече социалисти, отколкото българи. Няма да бъде оттеглен законопроектът. Мисията на Кирил и Методий във Великоморавия е напълно неуспешна. Техните ученици идват в България, тук по нареждане на българския цар те започват да превеждат книгите на старобългарски", каза депутатът от ВМРО Борис Вангелов в предаването "Денят ON AIR".

Той добави, че кирилицата е съставена на територията на Царство България, изпълнявайки политиката на българския цар.

"Учениците на Кирил и Методий също са българи, с изключение на Гораст, който е от Великоморавия. Този спор се води между една малка група, която е против България, и голямата група на учените, които знаят, че това е българска азбука и трябва да е Ден на българската писменост", отбеляза депутатът.

По думите му векове наред тази азбука не е била наричана кирилица.

"Русия не може да приеме, че народ, който е бил 500 г. под робство, всъщност е дал писмеността и културата. Има и обективни учени в Русия, които признават българския принос. Обществените дебати вървят много добре. Няма славянска писменост, има българска писменост", подчерта Борис Вангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и хвърлянето на яйца и домати от протестиращите по сградата на Министерството на отбраната.

"20 човека бяха пред министерството. Грехота е да хвърляш и храна, не е нормална такава омраза от българи към българи", посочи народният представител от ВМРО.

Според него не всички социологически проучвания са обективни. "В края на мандата имаме 7-8% реални, на изборите не отиват 100% да гласуват. 3,9% от 100-те означава, че си в парламента, а не извън него", отбеляза Вангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Анонимен

преди 3 години

ОСТАВКА! И спрете опростачването на българския народ! Разгонете небългарската партия ВМРО с нейните смешни дейци и най-паче с нейния главатар - бивш ченгесарски доносчик, слуга на чужди интереси, ментално и хормонално сбъркан!Да живее България, горда, отърсила се от фалшивия национализъм и неговите разпространители, паразитиращи върху тялото Й!

105

Знаещият II

преди 3 години

.. а после е била направена Реформата на Академията (Руската Академия), при която са отпаднали много ненужни литери. Та, незнайковци, погледнете истината в очите! Отделно, в съвременния български език има хиляди думи, влезли от руския език през 19 и 20 вв. Даже при обявяването на Незавсимостта на България, в речта на Фердинанд (написана от Ал.Малинов) има новоруски думи. Има и заемки от други Славянски езици (напр."влак").Сега се играе танц на простотията на разни жалки новоизлюпени политичета.

104

Знаещият

преди 3 години

Гледам колко жалка и неграмотна е реакцията, слугуваща за жълти стотинки на властниците! Спорят с Историята, отричат написаното от Черноризец Храбър, от другите ни древни книжници!И понеже знам генезиса на тази реакция, си казах:"Защо не ви ощипя дупетата, ама болезнено?"И рекох да им кажа, че съвременните българи пишат на азбука,, наричана в цял свят кирилица и много често РУСКА! Да, ние не пишем на средновековната българска графика, а на поевропейчената графика при Реформата на Петър Велики,

fallback