fallback
 
Вероятността да се заразим с коронавирус е най-малка, когато пътуваме със самолет. Това сочи ново проучване на Международната организация за въздушен транспорт. 
 
От началото на годината са регистрирани едва 44 случая на COVID-19 сред харата, пътували със самолет. Пътниците през този период са около 1,2 млрд. Това означава, че един на всеки 27 милиона се е заразил с вируса. 
 
"Да, наистина е така, защото се вземат редица мерки, които да спомогнат самолета и летищата да бъдат безопасно място срещу пандемията коронавирус. Въздухът преминава през термична обработка от над 200 градуса по Целзий, което реално убива всички познати вируси и превръща пространството в самолета с най-чист въздух", обясни Кристиян Стоянов от Swissport България пред Bulgaria ON AIR.
 
Министерството на отбраната на САЩ е направило проучване, според което само 0.003% от частиците във въздуха около всяко пасажерско място са заразни, дори когато капацитетът на самолета е напълно зает. 
 
Изследването стига до извода, че за да се зарази с COVID-19, пътник трябва да пропътува 54 часа на борда на самолета с човек, който е носител на заразата. Какво е обяснението? Всички частици са изкарани от салона и филтрирани за 6 минути, заради бързата циркулация на въздуха, вертикалната вентилация и пречистващата система на самолета, която включва изключително фини хепа филтри. 
 
Националният превозвач тази седмица пуска в употреба нова машина за дезинфекция, която ще се ползва у нас за първи път. Тя третира повърхностите на самолета с UV-лъчи, което убива всякакво наличие на вируса. 
 
Маските на борда остават задължителни, както и дезинфекцията на всеки самолет преди и след полет

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

do 33

преди 3 години

До Анонименти сериозно ли питашв ресторантите едва ли има хирургични филтри за перчиатванеи едва ли седят с маски всички за 2-3 часа вътреедва ли се обезпаразитява с УВ лъчи повърхностите и се дезинфекцира всяко място след клиент

33

Анонимен

преди 3 години

А каква е разликата между самолета и кафене/ресторант?

32

Щерю

преди 3 години

Ако сте пенсионер на минимална пенсия - вероятността е нищожно малка...

fallback