fallback
 
Отразява ли се страхът от вируса и самата инфекция на плода, на здравето на бременните жени и техните регулярни прегледи при специалист?  
 
Като процес ражданията са си едни и същи, но се промениха някои неща, касаещи проследяванията на бременността, свижданията, бащите да присъстват на ражданията. Част от тях пропаднаха. В началото стресът беше много силен. Сега обаче като че ли се понаучихме. Добро впечатление ми прави, че станахме по-дисциплинирани. Пациентките си спазват много стриктно часовете, направени са в малко по-голям интервал от време, за да не се засичат в коридорите. Това е насочено към опазване на здравето им. Това каза изпълнителният директор на САГБАЛ "Шейново" д-р Румен Велев пред Bulgaria ON AIR.
 
От думите му стана ясно, че нито една пациентка не си пропуска визитата, защото се оценява, че трябва да бъде прегледана от лекар.
 
"Проблемът беше в началото, когато се забраниха женските консултации", уточни той. 
 
"За съжаление, единен протокол няма, всяка болница си има собствен. Това, което правим, е още в началото пациентките да попълнят въпросник. Ако отговорят с "да", се прави бърз тест. Ако той е положителен, правим PCR и т.н. Имали сме няколко жени с положителни PCR тест, но на тях не им е предстояло раждане", допълни директорът.
 
Според д-р Велев малко са данните, но до момента при родилите в "Шейново" са изследвани и плодовете, които не са имали антитела. Родили са се съвсем здрави бебета.
 
"Ще наблюдаваме какво се случва, не е съвсем ясно дали Ковид-19 оказва влияние върху плода. Не препоръчваме по време на бременност да се правят ваксини. Но носенете на маска, дезинфектантите са достатъчни да предпазят жените. Трябва да се ограничи и пътуването в градския транспорт. Взели сме и тестове за грип, с които ще можем да правим триаж и да насочим пациентките", допълни лекарят.
 
Болницата не разполага с психолог, но за сметка на това медицинските лица изключително много говорят с пациентите, включително по телефон. 
 
"Контактуваме и със съвременни технологии, което действа успокоително. Училището за бременни престана да провежда лекции засега предвид обстоятелствата. Това е ново заболяване и не знаем в пълен обем какво се случва като симптоми. Важно е да се съхраним психически и физически и да посрещнем, да го наречем "втория пик". Онова, което виждам с нашите бременни жени, ме кара да съм оптимист", обясни лекарят. 
 
Д-р Велев ще вземе участие в следващото онлайн издание на "Форум бременност и детско здраве", който ще се проведе на 17 октомври от 16:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Само питам

преди 3 години

А, на бременните мъже?

fallback