Снимка: БГНЕС
fallback

Над 52 хиляди души към момента са поискали да прехвърлят парите си от универсалните пенсионни фондове към Държавното обществено осигуряване. Данните са на Националния осигурителен институт.

Oще по темата
Над 20 хиляди от тях вече са пенсионери и са предимно хора от системата на МВР и на отбраната. Останалите все още не са се пенсионирали.

От НОИ подчертават, че намаляването на основната пенсия заради осигуряване в частен фонд се прави на базата на действащото законодателство.

Намалението за всеки е индивидуално и според осигурителната история на базата на съотношението между размерите на осигурителните вноски за Универсалния фонд и тези за Фонд "Пенсии".

Предвижда се минималната пенсия от следващата година да се увеличи от 250 на 300 лева. За хората, които получават пенсии между 300 и 369 лв. увеличението ще е с 10%, каза по-рано днес финансовият министър Кирил Ананиев. Останалите пенсии, които са над 369 лв., ще се увеличат с 5%.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Икономист

преди 3 години

Тези над 52 хиляди души, които са си прехвърлили парите от частните фондове към НОИ, просто са ги подарили на Бойко Методиев и останалите политически лидери. Както НОИ, така и НСИ са фалирали институции, като и държавата при третото правителство на бившия охранител на Т. Ж.

17

Анонимен

преди 3 години

Фуражките са тези, които сега се пенсионират, родени са след 1959 и би трябвало да получават пенсия и от частните фондове. Затова и повечето, които са си прехвърлили вноските към НОИ са фуражките. Да си прехвърлят вноските ги е накарал здравия разум, осъзнавайки, че от частните фондове или няма да получат нищо или ще е много малко.

16

Анонимен

преди 3 години

Това са хора от МВР и армията, които са ги задължили да си прехвърлят партидите за да получат ранно понсиониране и много заплати при пенсиониране. Държавата няма полза да има частно допълнително осигуряване и се стреми всичко да е към държавния фонд, но не може да накара всички да си ги прехвърлят.

fallback