Снимка: БГНЕС

23 морски плажа са предлагали безплатни чадъри и шезлонги това лято, по данни на Министерството на туризма. На други 68 морски плажа единичната цена е била под 5 лева.

За 15 плажа чадър и шезлонг са били на единична цена от 5 лева, а на останалите - между 5 и 8 лева. Осем лева е била най-високата цена за тази година и се е предлагала само на един морски плаж за ползване на чадър при цена от 6 лева за шезлонг, посочват от ведомството.

Като мярка за спасяване на туризма през пролетта с промени в Закона за здравето парламентът даде възможност на Министерството на туризма да намали временно и дори да опрости концесионните и наемните плащания за черноморските плажове, така че самите концесионери да могат да намалят цените на плажните принадлежности със съответния процент или да ги направят безплатни.

Колкото и това да не е най-голямата примамка за отиване на нашето море, плажовете на много малки градчета, особено по Южното Черноморие, се препълниха.

Намалението на плащанията от страна на концесионерите и наемателите ще струва на хазната 7 878 341 лв. по неокончателни сметки към 1 октомври. Това е между 30 и 40% от обичайните приходи, посочват пред “24 часа” от Министерството на туризма. През 2019 г. са реализирани приходи от концесионни плащания и от глоби, неустойки, лихви и санкции в размер общо на 12 488 810 лв. с ДДС. Приходите от наеми за същия период са 6 439 403 лв. с ДДС, т.е. общо са малко под 19 млн. лв.

В по-голямата си част парите за това лято все още не са платени, тъй като по договорите това се прави два пъти в годината – през май и ноември. През май 2020 г. промените в закона току-що бяха гласувани и все още не беше ясно как ще се преизчисляват сумите, така че има единични случаи на платени предварително такси в пълен размер. Те ще бъдат прихванати от следващи плащания.

От бранша се срещнаха с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова в началото на септември и поставиха от упор въпроса за продължаване на мярката за плажовете и следващото лято. Концесионерите и наемателите на плажове са категорични, че трудно ще издържат още едно лято с COVID-19. Те отчитат и че разходите им не намаляват.

По данни на Министерството на туризма до края на тази година се очаква да се сключат нови 40 договора – 30 за концесии и 10 за наемане, като голяма част от процедурите все още се провеждат.

Засега не е ясно и дали мярката с намаляване и опрощаване на таксите ще може да се продължи и за идното лято. Поправката в Закона за здравето е временна, до края на годината. Парламентът ще трябва да бъде убеден, че има резон тя да се удължи и догодина, но трябва първо да се направи анализ доколко това е помогнало на туристическия сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase