Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Това са все още приказки, за да станат реалност трябва да се отрази в бюджетите – и на НОИ, и в държавния бюджет, коментира пред бТВ бившият социален министър Иван Нейков по повод индексирането на пенсиите.

Oще по темата

Почти от половината от парите за пенсии не идват от осигуровки, а идват от републиканския бюджет. Според него една от много некоректните мерки, която вече трета година се предлага, това е административното увеличаване на минималните пенсии.

„Проблемът е, че когато на един пенсионер пенсията не му стига да живее нормално, на тези хора трябва да се помага, но не чрез пипане на осигурителния модел, така обезсмисляме мотивацията на хората да работят и да се осигуряват“, посочи Иван Нейков.

Според него осъвременяването на пенсиите е много стара болка. По думите му парите ще дойдат от взетите заеми.

„През цялото време имам чувството, че има две Българии – едната е на премиера Бойко Борисов, а останалата – на 7 млн. българи“, посочи Иван Нейков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 3 години

58- И ЗАЩО СТАВА ТАКА- ЗАЩОТО ГЕРБ Е РАЗОРИЛО ДЪРЖАВАТА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10Г- КАКТО ТВЪРДЯТ РЕЗИЛ ГАДЕВ И ЧЕРВЕНИТЕ ШАМАНИ, ИЛИ ЗАЩОТО ГЕРБ Е НАПРАВИЛО ТАКА, ЧЕ ОСИГУРИТЕЛНИЯТ ДОХОД СПРЯМО СРЕДНИЯ ЗА СТРАНАТА Е БИЛ ДВА ПЪТИ ПО ВИСОК- ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ АКО ИСКАТЕ СЛЕД 10 Г ДА ПОЛУЧИТЕ ДОСТОЙНИ ПЕНСИИ, А НЕ КАКТО ПРЕДИ 10Г.

55

Реалист

преди 3 години

В момента на отпускането й, размерът на пенсията зависи от няколко множителя. Например годините трудов стаж, средният осигурителен доход за България за 12 месеца преди месеца на пенсионирането и индивидуалния коефициент (размера на осигурителната сума спрямо средната за България). Човек пенсионирал се през 2010 има два пъти по-ниска пенсия от пенсиониран през 2020 при равен трудов стаж и личен коефициент.

54

Анонимен

преди 3 години

А как стои въпроса с покачването на вече съществуващите пенсии? Защото имам рондина, пенсионер от 2003-а, а пенсията му е почти стъщата...

fallback