Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Чужденци и сънародници, живеещи зад граница, се прибират за лечение в България. Тенденцията се задълбочава заради проблемите в здравната система в някои западни страни. Процесът по лечение в иначе по-развити държави се затруднява допълнително вследствие на пандемията.

Мария живее във Великобритания от 6 години. Като постоянен гражданин на Кралството има всички здравни осигуровки, които са ѝ необходими, за да се лекува там. Преди дни обаче се прибира в България за операция на гръбначния стълб.

"Имах много болки и повече година и повече не мога да се добера до магнитен резонанс. Отлагат ми го откакто почна пандемията и все чакам, а болките ми са непоносими вече и затова реших да си дойда в България", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.

Мария се връща у нас по съвет на дъщеря си, с която живее зад граница.

Здравната помощ в Кралството е допълнително затруднена заради пандемията, която налага ограничения пред прекия достъп на пациент до лекар. Британското издание "Гардиън" разкритикува премиера на страната Борис Джонсън за неефективна политика в борбата с коронавируса, която според вестника е създала хаос сред хората.

"Трябва GP-то да те назначи към някои специалисти. Оттам вече чакаш може би месец и повече да получиш съобщение кога ще те приемат, да ти определят дата и става много бавно", каза дъщеря й.

У нас процедурата, която в Кралството отнема повече от година, на Мария отнема само дни.

"Пациентката постъпи във вторник ако се наложи, в сряда беше операция и виждате, че днес вече я изписваме. Така че това е процедура, която не отнема много време, но според мен е допустимо докато се стигне до тази процедура, човек да загуби 2 години. Ако беше забавено лечението още в крайна сметка може би щеше да се обезсмисли самото лечение, защото в такива случаи пациентите трайно се инвалидизират в късния стадий и не могат да разчитат на оперативна интервенция", обясни д-р Емануил Найденов.

Д-р Найденов споделя, че не са рядкост случаите на хора, идващи от чужбина за лечение у нас. Освен Мария през последната седмица в болница "Св. Иван Рилски" постъпва още един пациент от Великобритания с тумор в мозъка, опериран от наши лекари успешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 3 години

Като постоянен гражданин на Кралството има всички здравни осигуровки..... Глупости на търкалаци, здравни осигуровки в Англия няма и никога не се плащат по български тертип. Има нешенъл иншуранс контрибюшън за назначени и нива при само назначени.Медицинската помощ е абсолютно безплатна както и лекарствата за деца, пенсионери и социално слаби. Ганювката със сигурност не знае език за да опише какво и къде я боли!Има наистина определено забавяне но при българите е 99% лоша комуникация.

21

До 20

преди 3 години

Стига глупости от твоя страна. Състоянието ти е било спешно, затова са те приели и оперирали веднага. Имат и още една степен неотложно. Я да та беше стегнал ишиас или коксартроза, ще се влачиш и ще се добереш до специалист след няколко месеца. Видяла Гана, разбрала.

20

Стига глупости!

преди 3 години

Пенсионерка съм от България. От 12 години живея във Великобритания. Досега не съм имала проблеми със здравната система. Преди 3 години паднах в банята и си счупих ръката! Счупването беше на две места. Ябълката ми беше натрошена и горната част беше счупена! Приеха ме в болницата веднага! Оперираха ми ръката и ми вградиха изкуствена става от ябълката до малко над лакътя! Нямате си представа колко са внимателни всички! И се чувствам прекрасно! Да и то без да говоря английски!

fallback