Снимка: Pixabay

"Вероятно стойностите ще нарастват още, тъй като сега се изследват предимно хора, които вече са пациенти. Доскоро се тестваха предимно здрави  – тези, които пътуват за почивка. Това доведе до един голям спад на откритите. Броят, който се съобщава всяка сутрин, е на хора, които са носители на вируса – те не са болни. Около 20-25% от тях ще дадат някаква клинична картина. До болница ще стигнат още по-малко". Така каза бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков в ефира на Нова ТВ. Той коментира и рекордния брой заразени с COVID-19 у нас в последните дни.

Според него здравната система има изключително висок капацитет да поеме пациенти с коронавирус. "В момента се ползват не повече от 10% от леглата, които са предвидени за болни от COVID-19", посочи Спасков.
 
Бившият директор на "Пирогов" коментира и начините на лечение на вируса с различни препарати, сред които и "Ремдесивир".
 
"Вече го има и в България, в Министерството на здравеопазването. Мисля че количеството ще бъде достатъчно за три месеца. Ако се налага да се използва и ефектът е добър, ще може да се закупува и в бъдеще", каза Спасков. 
 
Той посочи, че това са лекарства "хитове", които се изкупуват, но по-късно може да се окаже, че са недостатъчно ефективни.
 
"В момента това се приема, че повлиява добре на пациентите. Препаратът по света се прилага на по-тежките случаи", обясни доцентът. 
 
Той е на менине, че Щабът дава изключително обективна оценка на обстановката в страната. Спасков изрази мнението си за поведението му в началото на коронакризата и заяви, че то е било адекватно, за да се спазват правилата.
 
"Леко уплашени започнахме да ги спазваме. Въпросът е обаче до каква степен трябваше да бъде плашено населението. Познавам деца, които вече се страхуват от вируса, въпреки че не знаят какво точно е той", каза още бившият директор на "Пирогов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase