Снимка: Pixabay
fallback

Вчера стана ясно, че общопрактикуващите лекари вече ще имат право да издават направления за PCR тестове.

Министерството на здравеопазването, БЛС, НЗОК и Националното здружение на общопрактикуващите лекари ще изтовят строги критерии за издаването на тези направления. Това ще е възможно, след като бъде подписан анекс към Националния рамков договор.

"Ние отдавна настояваме за тази възможност", каза д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар, в ефира на bTV. Той е на мнение, че не трябва да има лимит за тези направления и трябва да има възможност за издаване по електронен път и консултации по телефона, за да не се разхождат хора заразени с COVID-19.
 
"Като здравноосигурителни лица всички трябва да имаме право на безплатен PCR тест, когато това се налага. Такава е практиката в повечето европейски страни", обясни д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопзването. 
 
Той смята, че заради огромният ресурс, който се влага в борбата с COVID-19, страдат хората, които са с други заболявания. Д-р Кацаров сподели, че проучване в САЩ е доказало, че скринингът на ракови заболявания е намалял с 85% от началото на пандемията от COVID-19, а това означава, че има повече недиагностицирани болни и починали от рак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 3 години

Още малко и вече никой няма да тестват.

6

баба Мара

преди 3 години

Имах една съученичка Брънзалова, тоя сигурно й е рода?

5

Не е редно здравето

преди 3 години

На нацията да бъде поверено на абсолютен клоун.

fallback