Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При продължително нарастване на инфектираните с коронавирус е възможно да бъдат въведени нови мерки, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Както е известно, днес страната ни отбеляза антирекорд от началото на пандемията, като общо 436 са потвърдените нови случаи за изминалото денонощие при направени 5 431 PCR теста.

Още по темата
8 души са починали, 131 са излекуваните, а в болница остават общо 971 пациенти, като 57 са в интензивни отделения.

Според Ангел Кунчев високият брой новозаразени се дължи основно на вълната, която тръгна в Европа преди около 3 седмици.

"Очевидно става въпрос за така очакваната есенна, втора вълна. Друг е въпросът колко бързо ще се развие тя, колко ще бъде интензивна, така че да не допуснем здравната система да бъде до такава степен натоварена, че да не може да отговаря на търсенето на медицинска помощ", уточни Кунчев.

Той призна, че при продължително нарастване на инфектираните с Covid-19 у нас е възможно да бъдат въведени допълнителни мерки. „Но веднага искам да успокоя, че те в никакъв случай няма да бъдат по модела на пролетта с блокиране на големи селища“, категоричен бе главният здравен инспектор.

Той посочи, че на този етап няма опасност за здравната ни система, въпреки че в болницата с коронавирус в страната има близо 1000 души. По сметките на Кунчев това прави около 10-12% заети легла в отделените за COVID-19 отделения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase