Снимка: БГНЕС
fallback
Прогнозите за готова ваксина срещу COVID-19 до края на годината или до пролетта са нереалистични. Това каза в ефира на bTV доц. Андрей Чорбанов от департамент "Имунология" в Института по микробиология към БАН.
 
"До края на годината ще има ваксина в някоя лаборатория, това е сигурно, но тя няма да бъде на пазара, с изключение на държавите, които са извън строгите регулации. Нормалната процедура за тестване на ваксина е достатъчно дълга, за да бъде до следващата есен доказано безвредна", каза още имунологът. 
 
Няма изгледи цената на PCR теста да поевтинее у нас. От началото на пандемията хората, които доброволно се изследват плащат около 100 лв.
 
В държавите в Европа цената на тестовете е различна, но рядко е по-ниска от тази у нас. В Турция единствено е под 60 лева. 
 
"Турция има собствено производство на консумативи и са извън регулацията в ЕС. Ние боравим с консумативи, които са внос", обясни д-р Благовества Пенчева, медицински доктор на частна лаборатория. 
 
Доц. Чорбанов смята, че проблемът е в това, че у нас държавата или здравната каса не поема изследването във всички случаи.
 
"Лабораториите са частни дружества и могат да определят каквито искат цени. Трябва обаче това да се договаря между тях и държавата или касата", добави имунологът. 
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

ля ля

преди 3 години

а те трябва да бъдат безплатни както в нормалните държави!нали за това се внасят хиляди за здравни осигуровки!! впрочем милиони ежемесечно!

27

българин

преди 3 години

Да, у нас няма да поевтинеят. И да, у нас са едни от най-евтините тестове.За Турция не говорим.Във Швеция обаче нещата не стоят така. Учени от университета в Лунд са разработили нов вид PCR тест, който значително намалява разходите и съответно се очаква да бъде много по-евтин. Както и да е, като някой каже нещо за Швеция и генерал Мутафчийски сбръчва вежди неодобрително.Но "Каролинска Институтет" във Лунд излъчва нобеловите лауреати, включително и по медицина.

26

Анонимен

преди 3 години

Как ще поевтинеят то нали тези тестове са целта на мероприятието и в тях и ключа за палатката.

fallback