Снимка: БГНЕС
fallback
Темата за медиите у нас стана международна. На това мнение е Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти. През следващата седмица организацията ще представи поредното си проучване за свободата на словото в България. 
 
"От правителството в тази му форма трудно могат да се очакват някакви промени по отношение на свободата на медиите и върховенството на закона. То е компрометирано и е изгубило своята легитимност. Промени по-скоро биха могли да се очакват от следващо правителство при продължаващ натиск от Европа. И не би трябвало този натиск да се възприема единствено и само върху правителството на Борисов, защото това са структурни промени и те няма да се променят автоматично със смяната на една власт. Защото тази медийна машина, която е изградена за обслужване на властта, абсолютно сменя посоката при смяна на правителствата", заяви Черешева пред БНР.
 
"Не очакваме, че проблемът ще се реши с европейски доклади и много засиления натиск от страна на международни медии и медийни организации. Но е факт, че маската на българското управление като такова, което спазва основни демократични принципи, е паднала. Това се вижда дори в един доста умерен доклад, какъвто тон пази Европейската комисия", подчерта Мария Черешева, като под внимание взе докладът на ЕК за страната ни по новия хоризонтален механизъм. 
 
В доклада за Белгия например частта за медиите е представена просто информативно. При Чехия, въпреки проблемите с олигархични кръгове, които контролират медиите, анализът е доста по-умерен. Частта за медиите в България е доста по-остра в сравнение с други страни, посочи Черешева.
 
"Проблемите в контролираните медии няма да се разрешат от журналистическата общност. Все повече граждани разбират, че проблем с медиите има, че са лъгани, заблуждавани и това е добър сигнал", обобщи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Големият проблем !

преди 3 години

Някои журналисти започнаха да използват медиите като средство за налагане на собственото мнение, и за манипулиране на общественото ! Научете се на безпристрасно и точно поредставяне на информацията драги "професионалисти", без политизация - за пример ще ви дам колежката ви *** !

18

Анонимен

преди 3 години

До Ф.С.В.Отделно, отказват да посщават малкото независими сайтове...

17

Анонимен

преди 3 години

До ttАми такива си ги избрахме. Едно време се мусеха на часовете за култура. Радваха се, когато от телевизора се говореше на ти, вместо на Вие, не протестираха срещу чалгата, рапа и пошлостта, ама СЕГА Е ПРОБЛЕМ.

fallback