Снимка: БГНЕС
Темата за медиите у нас стана международна. На това мнение е Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти. През следващата седмица организацията ще представи поредното си проучване за свободата на словото в България. 
 
"От правителството в тази му форма трудно могат да се очакват някакви промени по отношение на свободата на медиите и върховенството на закона. То е компрометирано и е изгубило своята легитимност. Промени по-скоро биха могли да се очакват от следващо правителство при продължаващ натиск от Европа. И не би трябвало този натиск да се възприема единствено и само върху правителството на Борисов, защото това са структурни промени и те няма да се променят автоматично със смяната на една власт. Защото тази медийна машина, която е изградена за обслужване на властта, абсолютно сменя посоката при смяна на правителствата", заяви Черешева пред БНР.
 
"Не очакваме, че проблемът ще се реши с европейски доклади и много засиления натиск от страна на международни медии и медийни организации. Но е факт, че маската на българското управление като такова, което спазва основни демократични принципи, е паднала. Това се вижда дори в един доста умерен доклад, какъвто тон пази Европейската комисия", подчерта Мария Черешева, като под внимание взе докладът на ЕК за страната ни по новия хоризонтален механизъм. 
 
В доклада за Белгия например частта за медиите е представена просто информативно. При Чехия, въпреки проблемите с олигархични кръгове, които контролират медиите, анализът е доста по-умерен. Частта за медиите в България е доста по-остра в сравнение с други страни, посочи Черешева.
 
"Проблемите в контролираните медии няма да се разрешат от журналистическата общност. Все повече граждани разбират, че проблем с медиите има, че са лъгани, заблуждавани и това е добър сигнал", обобщи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase