Снимка: БГНЕС
fallback

Кой може да провери бройката на обявените заразени от коронавируса? Срещу всички, които сме на друго мнение, се изправи една вирусологична полицейска бухалка. Тази бухалка я държат чиновници, хора, които нямат нищо общо с проблема. Този мач го играем всяка година", обяви пред БНР проф. Иван Чалъков, изтъкнат специалист по "Уши, нос, гърло", ръководител на клиниката по УНГ в болница "Царица Йоанна-ИСУЛ".

Oще по темата
Неговата теза е, че ако се проследи пътят на парите, ще се види накъде отива коронавирусът. По думите му "става дума за вирус на грипа, разликата е, че е нов щам и иска по-дълго време за създаване на колективен имунитет".

"Всеки ден се съобщава брой на оздравели. Това е оксиморон. Не могат да бъдат оздравели, след като не са били болни. С изключение на няколкото души, истински болни. В момента имаме около 30 души в реанимационните отделения. Не се казва с какви придружаващи заболявания са тези болни. Те от какво умират?“, запита професорът.

Той допълни: "Доказано е, че пробите не се взимат правилно. В дихателния епител има ресни и там се намира вирусът. Тампонът през носа не е проста работа. Там трябва много внимателно да се работи. Не трябва да се взема с памучен тампон. Когато материалът се взема от място, където няма дихателен епител, не правите нищо. Това прави около 40% от пробите компрометирани“.

Проф. Иван Чалъков подчерта, че няма втора вълна, а спорадични огнища: "След две-три години този вирус ще влезе в обикновената противогрипна ваксина... През 2009-2012 година в света не бяха заразени 80 млн. души, както е сега, а 2,5 млрд. души. Тогава никой нищо не каза", заяви още професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 3 години

А как се проявява коронавирус в носа,в ушите,че също отделно в гърлото преди да се премести съответно до следващите проводи за въздух,вода,храна,че да се настани до важни органи от системи,чак до клетките,които са различни по обвързвания,тъкан,вид,предназначение,функции,производство на органични съединения по веригите на съществуване как хранително-питателна среда с принципите за създаване и условията за образуване по динамики на процесите в развитие с отделянето на излишни и вредни отпадъчни.

44

Аз

преди 3 години

Ейййй, големи експерти, специалисти, разбирачи и професори в тази държава. А как един от тях след като толкова разбира не разработи ваксина или лекарство против вируса. Дай на българина да филосовства.

43

D.

преди 3 години

Беше ми предложено да участвам в борбата срещу корона-вируса, но аз не съм лекар по специалност. и реших да стоя на страна. Освен това, вземането на така наречените проби ми изглежда болезнено, а колкото благородна да е дадена цел, има неща, които не мога да причиня.

fallback