Оказва се, че след палмовото масло има нова мода на заместващи субстанции в млечните продукти и това е водата.

Как държавата ще се справя с нелоялните търговски практики и как да различим истинското сирене от имитиращия продукт? 

"За палмовото масло се вдигна голям шум, правят се сериозни проверки. Търси се нов начин за постигане на по-ниска производствена цена, за сметка на качеството", каза зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадишки в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че когато продуктът е с по-голямо съдържание на вода микробиологичният процес в зреенето му е различен. По този начин трайността му се намалява и се влошават микробиологични му качества.
 
"Последното проучване беше насочено към продукти с цена под 9 лева, над половината бяха с изключително съдържание на вода - около 1/3 над стандартното. Тази вода не може да се задържи сама, трябва да има помощни вещества, тоест говорим за умишлена практика", отбеляза още изпълнителният директор на "Активни потребители” Богомил Николов.
 
От "Активни потребители" са предложили да се добави нов показател в наредбата за имитиращи продукти. По този начин ще се ограничава количеството вода, което е и предвидено в проекта за наредбата.
 
"Ако едно нещо струва 10 лева, а друг продукт - 8 лв., но с 20% повече вода - и в двата случая ще получите еднакво количество хранително вещество, но във втория ще получите измама и скъпа вода. Всяко едно необявено вещество в дадена храна може да бъде опасно", подчерта Николов.
 
"В България има в момента 20-30 бранда, които спазват нормите за традиционно производство на българско саламурено сирене. Проблемът не е човек, ако се излъже веднъж. Проблемът е, че това става практика на купуване", допълни Присадишки.
 
Богомил Николов категорично заяви, че при БДС контролът е доста строг. "В България има големи бели петна, в които лабораторен контрол няма. Има множество храни, които остават извън обхвата на акредитацията", обясни изпълнителният директор на "Активни потребители".
 
Присадишки посочи, че в България спрямо предходните години тенденцията за работене с вносно мляко намалява. "На този етап няма в животновъдството кой знае какви субсидии. Тази година ще има с 20% по-малко консумация на млечни продукти на база туризма", смята той.
 
Предвидено е допустимото количество вода в сиренето да бъде до 60%. "До края на октомври-ноември предполагам, че наредбата ще бъде в сила", каза Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase