Кадър: Bulgaria ON AIR

За България е най-добре да има избори, за да се успокои управлението. До изборите ще имаме тази ситуация.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият вицепремиер, външен и социален министър - Ивайло Калфин, на фона на провеждащия се втори голям протест - Велико народно въстание.

Още по темата
Организацията на протеста започна доста лежерно и слава Богу, не стоят партии зад него. Това е протест против системата, която в момента съществува. Смешно ще бъде някой да се крие зад протестиращите. Надали има безспорен представител на този протест, смята той.

Според него управлението на ГЕРБ е дошло в повече на хората и до голяма степен протестът е постигнал целта си, тъй като щял да се запомни начинът, по който ще си отиде това управление.

"Има много натрупани напрежения в България, но до голяма степен протестът е морален. Той няма конкретни икономически искания, има морални искания. Масово е усещането, че държавата се управлява непрозрачно", обясни Калфин в студиото на "България сутрин".

Запитан за позицията на Европа по отношение на протестите у нас, той посочи, че може да очакваме ЕНП да подкрепя ГЕРБ и премиера Борисов, който обаче вече се превръщал в проблем за Европейската народна партия.

"За 10 години управление ГЕРБ е похарчила 500-600 млрд. лева публични пари. Около 10% от тях са европейски. Всички останали са български. Беше похарчен огромен публичен ресурс. Няма план, има хаотично раздаване на пари", подчерта бившият социален и външен министър.

Калфин е на мнение, че премиерът Борисов говори единствено на клиентелата на ГЕРБ. "Държавният глава е на страната на протеста. В Конституцията няма такова нарушение, той не я нарушава. Така е избрал президентът Радев - така го прави", каза още бившият вицепремиер.

Калфин изтъкна, че служебният кабинет е с вързани ръце и може единствено да подготви избори. Отговорното би било, смята той, ГЕРБ да създаде възможност евентуален служебен кабинет да работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase