Снимка: БГНЕС
fallback

"Има опити отново да бъде наложена една гледна точка към датата 9 септември 1944-а година", заяви в интервю по БНР проф. Искра Баева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По думите й още след демократичните промени се е появило желание у всеки, който е идвал на власт, да наложи своето виждане за историята, "както е било наложено през десетилетията преди 89-а".

Oще по темата
"Претърпелите историческо поражение търсят причина в себе си и се опитват да се променят, а тези, които отново са на върха на вълната, смятат, че няма нужда да се променят и че това е новата истина", заяви още историкът.

Проф. Баева изложи тезата, че след 9-и септември 1944-а България попада в една друга сфера – тази на Съветския съюз:

"Всеизвестно е, че това решение не е само по волята на Сталин и на Червената армия, а това е международна договореност с Антихитлеристката коалиция. Всеизвестно е, че промените в България започват с една демократична вълна с възстановяване на действията на Търновската конституция“, посочи тя и продължи:

"По-късно, с началото на Студената война, България като част от Съветската сфера попада в изострянето на отношенията с желанието на Сталин да дисциплинира държавите от Съветската сфера, така, че да не позволи да я напуснат".

По думите на професор Баева е безспорно, че налагането на режима след 9 септември е съпроводено с политически репресии, но уточни, че първо те са били срещу политическите противници - предишните управляващи, които са вкарали страната в съюз с Третия райх, но и срещу демократичните сили, на които не им харесва тази тенденция, а накрая тези репресии опират и до самата управляваща комунистическа партия:

"Това, по което се спори, са детайлите - колко са жертвите на репресии, кога и по какъв начин. И тук вече въображението се развихря и какви числа се използват", категорична бе тя.

Според историчката у нас днес не е общопризнат фактът, че в България в периода след 1944-а година е извършена модернизацията в почти всички сфери на обществото.

"Статистическите данни от международната статистика показват едно високо икономическо развитие на страната. Това би трябвало да се признае", заяви още проф. Баева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

170

Комунисти на съд

преди 3 години

До днес ни управляват децата на комунистите

169

Комунисти на съд

преди 3 години

До днес ни управляват децата на комунистите

168

Анонимен

преди 3 години

Не знаех, че Баева е и икономист, освен историк.

fallback