Снимка: Dnes.bg, архив
fallback

Икономическата логика изисква да се замрази повишението на минималната работна заплата за догодина, смята  председателят на АИКБ и член на АОБР Васил Велев.

Oще по темата

„Ние не искаме заплатата да замръзне, искаме хората да получават повече. Ръстът обаче, който беше направен за тази година, около 10%, беше осъществен при прогноза, че ще имаме над 3-процентен ръст на БВП за 2020 г. Вече е отчетен спад за второто тримесечие от 8,5% спрямо същия период за миналата година. Според Европейската комисия прогнозата за цялата е за спад от 7,1%. Нещо повече, ЕК смята, че догодина европейската икономика, в това число и българската, няма да се възстанови напълно. През 2020 г. ще слезем на нивото на 2017 – 2018 г. като БВП и продажби на компаниите”, обясни той пред Нова тв.

Той коментира и доколко повишаването с 40 лева на заплатите би се оказало проблем за работодателите.

„Когато има криза и ръст на безработицата, разумното действие е да не се увеличават административни прагове, минимални работни заплати, за да могат да бъдат наемани по-лесно безработните и нискоквалифицираните работници”, каза още Велев.

Председателят на АИКБ посочи, че в момента се наблюдава ръст на средната работна заплата.

„Той е абсолютно механичен, защото при криза се съкращават най-напред нискоквалифицираните работници и тези с лоши трудови навици”, допълни Велев.

Според икономиста Любомир Костов от КНСБ  при криза трудът е най-ощетеният.

„Ако трябва да орязваме някакви разходи, то винаги са тези за труд“, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Тоско

преди 3 години

Жалко, че има останали още работници останали в България, въпреки икономическата логика... Но няма какво да ги обвиняваме явно са роднини и близки на антуражът от бизнесмени около политиците, жалко че не могат да разберат това, че са просто едни роби. Как ми се иска цялото работоспособно население да се изнесе, за да видим тогава откъде пари за партийни субсидии, заплати на депутати, майбаси, ламборджинита, къщи в Барселона и т.н. и т.н.

76

Анонимен

преди 3 години

Написал си"Данъците през социализма са 10-11% удръжка от заплатата, няма здравни и пенсионни осигуровки, ни за безработица. Мъж 300 лв. жена 200 лева, равни сега на 1500 лв плюс 1000(хиляда) лв. като покупкиНищо вярно. Всичко е лъжа. Съобразявайки се, че все още сме живи хората работили по онова време.

75

До 85

преди 3 години

Преди 1989 година данъка върху заплатата беше 3% до някаква сума. После 6% за сумата над нея, а 12% беше за някакви суми над много пари. Средно данъка беше 4-5%. Осигуровките (ДОО) се плащаха от работодателя на 100%, както беше до около 2000 година. При средна брутна заплата през 1988 от 252,08 лева, средната нетна заплата беше около 240 лева, което в сегашни пари е няколко хиляди лева.

fallback