Кадър: БНТ
fallback

Гърция започва да пропуска от 8 септември превозвачи през ГКПП "Илинден - Ексохи". Според официално оповестеното решение на министрите на здравеопазването и на инфраструктурата и транспорта на страната се разрешава преминаването на камиони за превоз на стоки, като в превозното средство трябва да има само един водач, се казва в съобщение на българското външно министерство.

Шофьорите трябва да представят QR код. Те трябва да попълнят и Формуляр за локализиране на пътници (PLF), който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди влизането в страната, но няма изискване за отрицателен тест за COVID-19.

Припомня се, че МВнР подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки, като не е спирало да настоява пред гръцките власти за това. За това настоя лично пред гръцкия си колега Никос Дендиас и вицепремиерът Екатерина Захариева.

По въпроса за отварянето на ГКПП „Илинден – Ексохи“ в МВнР бяха проведени няколко срещи с представители на гръцкото посолството у нас, а от мисията ни в Гърция отправяха нееднократно искането на българската страна пред гръцките институции.

В ранните сутрешни часове ситуацията на пункта е изключително спокойна, към 7 ч. е преминал само един товарен автомобил с дървесина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Mен

преди 3 години

Какъв е проблема да се връщат туристите от там? Стига с този популизъм

4

До Пияния помак

преди 3 години

Ама да пиеш, чак когато пристигнеш! ;)

3

Анонимен

преди 3 години

Ами хайде кажи им да го отворят. Гърците май не е.бават обединителя на западните, източните и средните Балкани по всички земни кълбета?

fallback