През последните седмици се състояха протести на няколко места в Европа срещу носенето на маски - хора излязоха по улиците в Германия, Белгия и Швейцария, а този уикенд - и в Рим.

"Протестите в Европа срещу Ковид-маските са по-скоро логични и се базират на разнопосочната информация, давана от различни институции. От една страна, държавните институции настояват на строги мерки, изолиране, на всякакви предпазни средства. От друга страна - много научни екипи подхождат скептично, смятайки че тези мерки не предотвратяват нито разпространението на вируса, нито са ефикасни, но пък драстично влошават начина на живот", коментира в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Андрей Чорбанов от БАН, който ръководи българския екип, разработващ ваксина срещу коронавируса.

И в България много хора се оплакват, че носенето на маски за дълъг период от време ги кара да се чувстват некомфортно.

"Но тук става въпрос не само за комфорт, а за една постоянна влажна среда на устата, която от медицинска гледна точка не може да бъде много полезна. Носенето на маски крие рискове, защото нашата уста не е стерилна, в нас живеят хиляди бактерии и доста вируси, тази динамика може да бъде сериозно нарушена, поставяйки такива препятствия, каквато е маската, за дълъг период от време. Организмът не е предвиден да живее при тези условия, в един продължителен период от време, а на някои места приеха носенето им и на открито", коментира доц. Чорбанов.

"Аз няма да проповядвам въстание срещу държавата, доколкото има норми, които се спускат. Но не смятам, че маските възпрепятстват разпространението на вируса", каза ученият от БАН.

Докъде е стигнал прототипът на българската вкасина, надеждни ли са откритите досега и защо СЗО обърна позицията си - сочената с пръст Швеция вече е давана за пример в борбата срещу коронавируса - гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase