Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Доколко е опасна орторексията или манията към здравословен живот и как влияе върху организма? Къде е границата между разумното и неразумното?

Здравословното хранене е субективно понятие, а в днешно време все повече хора се стремят да консумират полезна и качествена храна, предаде Bulgaria ON AIR.

"Смята се, че орторексията не крие толкова сериозни рискове за здравето. Тя обаче води по-скоро до социална изолация, при която се консумира строго определена храна, отделяйки й се огромно внимание и планиране", обясни нутриционистът Яна Данаилова.

Експертите съветват родителите да възпитават децата в разумните граници на здравословния живот. Смята се обаче, че ако искаме да бъдем здрави, винаги можем да променим навиците си.

Според специалисти здравето е комплексно и зависи от няколко фактора, един от които е и способността да овладяваме стреса, чувайки тялото си. Ключов фактор е ограничаването на негативните емоции и стремежът към възможно повече позитивни преживявания, съветват експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

az

преди 3 години

Домашните зеленчуци на някоя бабичка на пазара са най-вредни от всичките. Няма как да произведеш количество достатъчно за да го продаваш ако не ръсиш яко с химия. По фермите поне някакъв малък контрол има. Бабата на село никой не я контролира какво ръси. А се сещате сами, че ако разликата е 5 кила ако не ръся и 35 ако ръся, няма кой да не ръси ако иска да продава по пазара нещо. Просто са нагли митове това за качествената нашенска продукция.

22

до 12 ФСБ

преди 3 години

Ако беше правил лабораторни анализи на кисели млека, щеше да видиш, че Данон имат висока чистота и затова не им се развалят млеката дълго време. Вече доста фирми имат добър процес и не е като преди 40 години да вкисват бързо. Тези градски митове ходят из невежите. Затова нямаш 50-100 милиона незнам си какво.

21

Анонимен

преди 3 години

Зравословна храна - засаждаш си в двора или на вилата или селото овошки и храсти за плодове(хем цъфтят за красота,хем дават плод),също и зеленчуци,ето това е здравословната храна,не помня баба ми на вилата някога да е използвала някакъв препарат или химикал за овошките или зеленчуците,а овошките 95% бяха калеми сложени върху диви дръвчета или бяха естествени дръвчета(не тези с ниска коренова система) и растяха като луди,без химия,само с вода от реката.

fallback